Een uit de hand gelopen hobby

6

Het begon met één camera… Maar nog even en mijn camera’s hebben een eigen kamer nodig!

Het is eigenlijk nog niet zo lang geleden dat ik mijn eerste analoge camera kocht. Na lang twijfelen over welke Lomography camera ik zou kopen, had ik eindelijk de knoop doorgehakt. Afgelopen juli raapte ik dan al mijn moed bij elkaar en besloot ik er voor te gaan: ik ging de Diana Deluxe Kit kopen! In een leuk winkeltje in Leuven (Giraffe Records in de Diestsestraat, aanrader!) stond het prachtige pakket me op te wachten. Zo groot, zo mooi, zo… van mij! Hopla, ik was nu 200 euro armer maar ik was zo trots op mijn nieuwste aanwinst. Op straat kreeg ik wel wat vreemde blikken, maar hé, dat is nu eenmaal deel van lomografie….

Misschien klinkt het een beetje vreemd dat ik onmiddellijk zonder enige ervaring de Deluxe Kit kocht. Daarom een beetje uitleg… Ik had de Diana al langer op het oog. Ze ziet er erg leuk uit, maar boven alles vind ik haar dromerige effecten het mooist. Goed, daar was de keuze al gemaakt: een Diana. Ik heb nog getwijfeld over de Diana Mini, maar omdat je daar geen andere lenzen op kan gebruiken, wilde ik toch voor de grotere versie gaan. Om leuke foto’s binnen en ‘s nachts te kunnen nemen, wilde ik er dan ook meteen de Flash bij. En om de kosten van de filmrolletjes wat te beperken, zou ik er ook de 35mm back bij willen. En omdat ik het fisheye-effect zo leuk vind, zou ik ook die lens zeker en vast ooit kopen… Als je al die onderdelen apart zou kopen, zit je al aan zo’n 140 euro. Dus besloot ik voor het hele pakket te kiezen! Ik was er stiekem toch al van overtuigd dat ik mijn nieuwe hobby fantastisch zou vinden!
Hier zie je enkele foto’s die ik met mijn Diana nam.

Niet veel later was ik op een rommelmarkt in Leuven. Ik zag al van ver die kleine Agfabox staan… Zo’n oud dingetje (moet begin jaren ‘30 geproduceerd zijn) dat nog perfect functioneert, dat kan je toch niet laten staan?! Een beetje onderhandelen met de verkoper en voilà, voor vijf euro had ik de boxcamera mee.
Ik kan geen foto’s laten zien die ik met deze camera nam, omdat ik geen 120 film kan scannen… Misschien binnenkort!?

De vangst van de dag… Agfabox en Yashica GSN

Mijn dag was al goed. Maar hij werd nog beter!! Een beetje verder lag er een Yashica Electro 35 GSN te blinken. Voor tien euro was ie van mij. En wow, wat een geweldige camera! Als je die ooit kan kopen, twijfel niet! De batterij wordt niet meer geproduceerd, maar er zijn manieren om dat probleem te omzeilen. Daar kan je meer over lezen in een tipster die ook maakte. Deze camera is ideaal voor zwart-wit foto’s. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

Helemaal weg van de Yashica, kocht ik op internet nog een Minister D voor vijf euro. Maar helaas, hoewel de verkoper zei dat hij perfect werkte, was er een duidelijk probleem met de sluiter… Ik hoop deze ooit te kunnen repareren, maar daar heb ik voorlopig nog niet de skills voor.

Toen vertelde ik mijn vader over mijn nieuwe hobby. Zonder iets te zeggen, stond hij op en liep weg. Om even later met verschillende fototoestellen weer terug te komen! En wauw, wat een schatten! Kijk maar eens naar deze plaatcamera…. Ik kan er jammer genoeg niets mee doen, maar ooit voorzie ik een mooi plaatsje in mijn huis om deze camera tentoon te stellen. :-)

Prachtig toch? Iemand een idee welke camera dit is??

Verder had hij ook nog een Polaroidtoestel, helaas één waar geen film meer voor te verkrijgen is. De Polaroid Colorpack 80.
En dan een klein cameraatje dat er zo leuk uitziet: De Olympus 35 RC. Een compacte rangefinder, handig voor onderweg en bestand tegen wat stoten! Een klein, dapper ventje zeg maar…

Happy Family: de twee Yashicas en de kleine Olympus in het midden.

Daarnaast kreeg ik ook een Minolta Riva en een Canontoestel, maar die heb ik nog nooit gebruikt. Ze hebben niet dezelfde charme als de anderen. Maar ooit komt het er wel van!

Deze erfenis had mijn verzameling dus mooi uitgebreid. Maar ik had er nog niet genoeg van! Met een aantal Piggy Points en een kortingscode (Dankjewel Lomography!!) kocht ik een Holga 135BC, met kleurfilterset, en een Fisheye. Hiermee had ik nu een leuk Lomography-triootje. Hieronder zie je ook enkele foto’s die ik met deze camera’s heb genomen.

BFF’s
Holga 135BC
Eerste Fisheye rolletje

Maar zelfs toen was mijn honger naar meer camera’s niet gestild… Ik liep weer op een rommelmarkt (echt een aanrader voor wie een leuke camera zoekt!) en weer kon ik me niet bedwingen. Een Chinon CE-5 in perfecte staat, lag te sterven door het gebrek aan aandacht. Ik, als barmhartige lomograaf, heb mijn plicht gedaan en deze camera onder de arm genomen. Ik heb hem nog niet kunnen uittesten, aangezien ik hem welgeteld twee dagen heb, maar ik mijn verwachtingen zijn erg hoog!

De Chinon met Olivia.

Op die zelfde markt kocht ik ook nog een Pentacon Pentor Super TL en een Agfa Isola I voor een spotprijs. Ik kreeg er zelfs nog wat gratis camera’s bij. Jammer genoeg kan ik deze Agfamatics niet gebruiken, maar ik vind ze wel leuk. De Pentor Super Tl had een lens, maar die was stuk. De verkoper had dat er wel eerlijk bij verteld, dus ik was op de hoogte. Het diafragma sluitte niet. Toen ik de lens thuis helemaal uit elkaar haalde, wist ik waarom. Er waren heel wat diafragma-schijfjes gewoon verdwenen; misschien ooit gebruikt om een andere lens te herstellen? Goed, nu ben ik dus nog op zoek naar een lens voor deze spiegelreflex. En dan kan ik er mee aan de slag!

Hier zie je de Isola en de Pentor. Die Minolta is van mijn vriend :-)

En zelfs dan, beste Lomografen, heb ik er nog niet genoeg van… Ik verlang zo naar een Instant Back voor mijn Diana! Maar omdat ik intussen al zo veel geld uitgegeven heb aan mijn nieuwe hobby, moet ik mezelf bedwingen… Hopelijk komt het er weldra van! Misschien brengt de Sint wel iets leuks… Intussen kan ik die van een vriendin af en toe eens lenen. Dus ik zal het nog wel eventjes overleven! Eventjes!

Ik ben vast niet de enige met deze problematische passie? Hoeveel camera’s hebben jullie rondslingeren?

written by gdc on 2011-11-23 #lifestyle #netherlands #help #nederland #dutch #holland #nederlands #verzameling #camera-s #verslaving

6 Comments

 1. pinkpix
  pinkpix ·

  Hahaha, wat briljant. Ik voel me weer helemaal normaal :D
  Ik heb ondertussen ook al een behoorlijke verzameling nieuwe en oude camera's liggen. Zo erg, dat ik gewoon 'nee' heb gezegd tegen mijn zwager, die me een analoge spiegelreflex aanbood (al denk ik dat ik hem binnenkort toch wel op ga halen). Nieuw: Diana F+ (met 35mm en instant back), Holga 135BC, Diana mini, Fisheye, Vivitar Ultrawide & Slim, Milk box camera, Sprocket Rocket, LC-Wide, Agfa Clack, Click-I, Click-II, Isola, Isoly en een Nedinsco Primo. En ergens liggen dus nog een Minolta en een Pentax ietsus, maar daar moet ik nog eens naar kijken of ze het doen. De Afga's heb ik al maanden liggen, maar ik heb pas afgelopen zondag tijdens een workshop in de lomowinkel voor het eerst 120 film gebruikt, dus durf er nu pas aan te beginnen :)

 2. arabrab
  arabrab ·

  Haha ja klinkt heel bekend! Ook de antiekmarktjes in Frankrijk kunnen er wat van. Een aantal lomo's en een erfenisje van mijn moeder en dan nog kennissen die ineens bedenken dat ze nog een oude camera in de kast hebben liggen. Ik vind het fantastisch! En ik heb mijn vriend ook verslaafd gemaakt aan lomo en die heeft weer een opa en oma met oude cameraatjes op zolder....Mijn eigen verzameling bestaat uit: Lomo fisheye, diana mini (met flits), action sampler, canon a1 met 50mm, nikon EM met 50mm, Nikon F301 met 24mm 50mm en 80-200mm, plaroid 600(nauwelijks film voor te krijgen helaas), box tengor, yashica t4super (niet getest), jiffy Kodak (niet kunnen testen want er gaat 127 film in geloof ik) en mijn vriend zijn collectie die ik natuurlijk stiekem vaker gebruik: Spinner 360, minolta, antiek box cameraatje, fisheye 2, en nog wat losse merkloze cameraatje die vooral voor de sier in de kast liggen.
  Wat een hoop, maar ik wil meer! Helaas bij geldgebrek even een aanschaf pauze in moeten lassen. Ooit heb ik ook een eigen kamer voor mijn beauties:)

 3. gdc
  gdc ·

  Oef... Ik ben niet alleen! Bedankt voor de leuke reacties!

 4. kwallah
  kwallah ·

  eindelijk iemand die net als mij denkt.
  mijn ouders zeuren de heledag op mij omdat ik dan weer een camera heb gekocht .
  maar ik ben dus niet de enige .

 5. gdc
  gdc ·

  Intussen wel nood aan een update... :-)

 6. haverh
  haverh ·

  Ja een heel herkenbare situatie. Als je er eenmaal aan begint ben je verloren. Ook ik ben ergens in juli begonnen met de aanschaf van een Revue 300C met flits voor €12,-. Daarna kwam een Minolta Hi-Matic AF, een Olympus OM20, een Agfa Isolette, waarvan de lens vast zit en een Zeiss Ikon Nettar. Allemaal vis MP en lang niet zo gunstig als bij jou helaas. Maar intussen toch al twee rolletjes geschoten. De 120 film ligt klaar voor de Nettar. Ik ben benieuwd.
  Maar leuk te vernemen dat er meer zijn met deze afwijking.
  Grt. Haverh

More Interesting Articles