Donkere nachten, heldere lichten: fotograferen in de nacht

De meeste mensen hebben geen beschikking over films met een hele hoge ISO waarde. Maar wat moet je dan doen als je toch in de holst van de nacht met je vrienden bent en je wilt een foto maken met alleen een 400 ISO film?

Ik houd niet van flitsers. Ze maken de foto dood en halen de sfeer weg. En om nou rond te lopen met paraplu’s, externe flitsers en softboxen is geen goed idee (tenzij je een gelukkige eigenaar bent van een ezel die al die spullen voor je sjouwt)

Dus, wat kan je dan doen? Hier zijn wat tips!

Onderbelichting met -1 stop
Film heeft een mooie speelruimte dus één stop onderbelichting zal geen grote problemen opleveren. Gebruik een goede scanner en je kan alle goede details uit je negatief halen.

Gebruik vaker zwart-wit films
Het bereik van de zwart-wit films is veel groter dan kleurenfilms. Dus als je een keer weinig licht hebt, dan kan je nog steeds veel details uit je negatief halen.

Snelle lenzen
Je kunt behoorlijk snelle lenzen voor weinig geld kopen! Dus: gebruik snelle, goede lenzen, gooi die open en fotografeer.

Push je films
Als je fotolab het aan kan, dan kan je altijd je films laten pushen. Een film zoals Kodak Tri-X kan één en zelfs twee stops gepushed worden. Bijvoorbeeld: Met een Tri-x 400 ISO film kan je ook op 800 ISO of zelfs 1600 ISO schieten. Laat je film op deze hogere ISO waarde ontwikkelen voor mooie resultaten.

Leg accenten op de lichte delen als je scherp stelt
Scherp stellen in het donker is erg lastig. Door op lichte delen te focussen kan je makkelijker scherp stellen.

written by abhoan on 2011-11-23 #gear #tutorials #night #dark #shoot #tipster #pictures #netherlands #nederland #dutch #holland #nacht #how #to #donker #aky #nld
translated by lowlander

More Interesting Articles