Spelen met automatische belichting

Of het nou gaat over een Canon AE1, een Yashica Electro 35 of zelfs over de LC-A+, ze hebben allemaal één ding gemeen: automatische belichting op basis van het diafragma en ISO/ASA. Maar in situaties met een hoog contrast kan dit systeem soms falen. In deze gevallen kan je spelen met de belichting.

Voordat we beginnen wil ik even duidelijk maken dat er geen goede of foute belichting is. Hoe donker of licht je je onderwerp wilt hebben is een persoonlijke keuze. Dus als je de resultaten zo wilt zoals de camera ze geeft, wees dan blij, doe een vreugdedansje en maak nog meer foto’s. Maar als je het gevoel hebt dat het beeld wat je krijgt net een beetje te donker of te licht is, dan kan dit je helpen.

Dit zijn een paar voorbeelden van mijn recente shoot met de Lomography LC-A+ en de Yashica Electro 35. Allebei spectaculaire camera’s en ik hou van ze.

De LC-A+ had ik geladen met een rolletje Lomography Color Negative 400 en in de Yashica Electro zat TriX 400.

Zoals je misschien is opgevallen hebben mijn foto’s donkere onderwerpen. De gezichten zijn helemaal donker geworden en niets is echt duidelijk te zien. Ik heb ook een paar foto’s met minder licht en dus besluit de camera om te overbelichten en mijn shot te vermoorden. Als je nou maar de lichtmeter kon controleren, zou je dit kunnen voorkomen. Maar hoe kan je de meting manipuleren in een camera met automatische belichting?

Dit is de Yashica Electro 35 en ze heeft bovenop een ISO-knop (in de blauwe cirkel). Hieronder zie je de LC-A+ met haar ISO knop, ook blauw omcirkeld.

Met behulp van de ISO knop kunnen we de belichting in elke camera met automatische belichting regelen. Film ISO’s worden altijd weergegeven in meerdere stappen: 25> 50> 125> 320> 400 of 100> 200> 400> 800> 1600 (zoals in de “LC-A +”: http://shop.lomography.com/cameras/lc a-cameras/lomo-lc-a-cameras). Aangezien de film die we in de camera stoppen een bepaalde ISO heeft en niks dat kan veranderen, kunnen we gebruik maken van de ISO knop om de camera voor de gek te houden en expres te laten over of onderbelichten. Laten we elke verdubbelde ISO-waarde “één stap” noemen.

Voorbeeld: Stel dat we 400 ISO film gebruiken in een LC-A+. Als we nu één stap willen onderbelichten hoeven we alleen maar de knop te draaien tot 800 ISO. Zo denkt de camera dat de film die erin zit 800 ISO is, dus zal ze de film minder licht geven tijdens het schieten. Op dezelfde manier, als we de camera op 200 ISO instellen, zal de camera meer licht doorlaten aangezien de camera denkt dat de film die erin zit minder lichtgevoelig is. Op deze manier overbelichten we de film met één stap.

Dit proces is superhandig bij nachtelijke reportages (camera’s hebben hier de neiging tot overbelichting), plekken met hoog contrast zoals moessonwolken, zonsondergangen of sneeuw (camera’s hebben hier de neiging tot onderbelichting). Nu kan je gewoon de ISO knop gebruiken om de camera beter te bespelen!

De Lomo LC-A+ staat wereldwijd bekend om zijn fantastische mogelijkheden: automatische belichting, uitgebreid ISO-bereik en de mogelijkheid om meervoudige en lange belichtingen te maken. Koop nu je eigen Lomo LC-A+!

written by abhoan on 2011-11-14 #gear #tutorials #rangefinder #lc-a #camera #tutorial #exposure #auto #tipster #electro #technical #metering #lc-wide #automatisch #lichtmeter
translated by pinkpix

More Interesting Articles