LomoKino Review: Een warm welkom voor de échte LomoFilms!

Ik was enorm enthousiast toen ik hoorde dat ik een nieuw Lomography product mocht testen. Ik ontving een prachtig pakketje dat me deed denken aan geweldige zwart-wit films uit de jaren ’40 en ’50. De naam bracht me meteen terug naar mijn kindertijd en alle familiefilmpjes gemaakt met de Super 8. Ik opende die geweldige doos en daar was hij dan – Een lichte en mysterieuze zwarte doos met een hele dunne 25 mm lens.

Foto door disdis

Vanaf het eerste moment dacht ik “dit is niet zomaar een camera”. Toen sloeg ik de gebruikershandleiding open en werd ik een beetje nerveus. Het is een ding om filmpjes te maken, zoals de Supersampler of Actionsampler , maar dit was een filmcamera. Hoe zou de LomoKino werken?

Ik lees: 35 mm film – okay, het is betaalbaar-. Een belichtingsgebied van 24mm x 8.5mm. – OMG, dat betekent 144 foto’s per rolletje – Verschillende doorlopende diafragma instellingen, 1/100 sluitertijd…

Wat kan ik ermee filmen? Mijn gedachten dwaalden terug naar lang geleden en ik besloot mijn gewone leven ermee te filmen. Mijn kleine kindje was net geboren en we moesten naar het ziekenhuis om te controleren of alles goed ging. Eerste wandeling met Leo, eerste wandeling met de LomoKino. Ik stopte met filmen na 30 stappen en veranderde het standpunt… Ik vond het zo makkelijk om te filmen zonder door de zoeker te kijken dat ik besloot hem niet te gebruiken.

Ik maakte verschillende filmpjes van wandelingen met Vasvas en Leo. Ik veranderde het standpunt van onze gezichten naar de gebouwen, veranderde het diafragma tijdens het filmen en naar achter bewegen van 60cm (de close-up knop induwen) tot oneindig. En het was geweldig. Ik was er dol op en wilde meer filmpjes maken.

De volgende dag besloot ik wat actie te filmen en ging ik naar een BBQ met vrienden. Sommige van hen speelden traditionele Baskische sporten en dat moest ik natuurlijk vastleggen. Daarna nog wat zwembadfilmpjes en kinderfilmpjes (kinderen zijn niet makkelijk om te filmen!)

Ik bleef bewegen met de camera; bleef zoeken naar nieuwe filmpjes om te maken. Ik had de resultaten nog niet gezien en eerlijk gezegd was ik er een beetje bang voor. Ik wist niet of ik alles wel goed deed. Ik gebruik nooit een lichtmeter en verander de diafragma instellingen volkomen willekeurig, zoals ik normaal gesproken doe met mijn LC-A.

Maar hoe meer filmpjes ik maakte, de behoefte om iets anders te doen bleef maar komen. Waarom geen doubles doen, of richting de zon filmen (ik ben altijd dol op filmpjes tegen de zon in)? Ik moest het proberen.

De film werd geweldig, als een kunstwerk, zoekend naar het licht en de schaduw, en de dubbelfilm is als een droom. Ik filmde een verkeersbord en de naam van mijn favoriete kroeg in Vitoria en draaide daarna terug en filmde onze tafel met een kopje koffie en ons gesprek.

De LomoKino geeft je heel veel mogelijkheden in het maken van kunstzinnige filmpjes. De camera is nu al mijn favoriet om vakantiefilmpjes mee te maken.

Analoog en film!? Ja, we gaan met een knal terug in de tijd met de LomoKino. Dit is een Lomography filmcamera die spectaculaire, creatieve, mooie films kan schieten op alle soorten 35mm film. Check ook de microsite,, bekijk filmpjes en begin jouw carrière als analoge regisseur vandaag nog!

written by disdis on 2011-11-14 #gear #review #camera #movie #lomography #netherlands #nederland #dutch #holland #nld #lomomovies #lomokino-launch #lomokino-review
translated by odjur

More Interesting Articles