Swingen met je slinger – Wijzig je beeldsnelheid met de LomoKino

De LomoKino heeft een slinger waarmee je de film belicht. Hierdoor heb jij de controle over hoe snel jouw film gaat. Draai je l-a-a-a-a-a-a-a-ngzaam aan de slinger, dan krijg je een houterig stop motion effect. Draai je echter snel dan is het resultaat een stuk vloeiender. Lees de rest van dit artikel voor wat voorbeelden hiervan.

De Lomography Multilens Camera's zoals de Supersampler, ActionSampler en Oktomat hebben een vaste snelheid waarmee ze de frames voor een afbeelding schieten.
De LomoKino is wat dat betreft weer een totaal nieuwe ervaring. Niet alleen kunnen er enorm veel belichtingen op een rolletje van 35mm film (tot 144 in totaal!), jij hebt als lomograaf ook de totale controle over de snelheid van deze frames!d

Om een frame te schieten met de LomoKino draai je met de slinger aan de zijkant. Als je een film wilt maken met een lage beeldsnelheid (zoals bij stop-motion gebruikelijk is) dan kun je er voor kiezen om een frame te schieten en even te wachten tot alles klaar staat voor het volgende frame.
Dit is onder andere de manier waarop onderstaand LomoKino filmpje tot stand gekomen is:

Feed your Lomo! from moonaa on Vimeo

In tegenstelling tot bovenstaand filmpje is bij degene hieronder juist snel aan de slinger gedraaid. In Satomi’s ‘Patrick and his Animals’ hieronder kun je zien hoe een film vloeiender en ‘sneller’ loopt hierdoor:

Uiteraard speelt ook de editing van je film een grote rol in de snelheid van het eindproduct. In het filmpje van Satomi zie je elk frame maar heel even weergegeven. Je kunt in je editing software ingeven hoe lang jij wilt dat een frame zichtbaar is.
Wil je dus een sneller effect in je film dan laat je een frame korter in beeld. En als je juist het tegenovergestelde wilt laat je hem langer in beeld.

Lees ook ons artikel over hoe je jouw LomoKino film kunt editen en leer hoe dit precies werkt.

Analoog en film!? Ja, we gaan met een knal terug in de tijd met de LomoKino. Dit is een Lomography film camera die spectaculaire, creatieve, mooie films kan schieten op alle soorten 35mm film. Check ook de microsite,, bekijk filmpjes en begin jouw carriere als analoge regisseur vandaag nog!

written by tomas_bates on 2011-11-08 #gear #tutorials #analogue #movies #movie #tipster #nl #netherlands #dutch #holland #control #crank #nederlands #nld #vertaling #lomokino #lomography-lomokino #frame-rate
translated by pretletterp

More Interesting Articles