De sterren en de maan fotograferen

Ik hou van de sterren en de maan. Als iemand ze weet vast te leggen op de gevoelige plaat vind ik dat dan ook heel bijzonder. Hier mijn uitleg waarmee je met iedere camera de sterren en de maan kunt fotograferen.

Ik vroeg me laatst af wat ik nog meer kon met de lange sluitertijd en bulb-modus van mijn 35mm camera dan langsrazend verkeer vastleggen.

Foto’s van de maan, maansverduistering en sterrensporen fascineerde me al een tijd. Ik dacht altijd dat je voor het maken van deze bijzondere foto’s op z’n minst een telescoop of speciale filter nodig had. Maar je kan deze foto’s maken met iedere camera met bulb-modus!

Benodigdheden:

  • Statief, of een vlakke ondergrond om je camera op te stabiliseren.
  • Je camera natuurlijk.
  • Ontspanner (hoeft niet perse).
  • Fotorolletjes.
  • Geduld.
  • Gezelschap (het beste middel tegen verveling)

Voordat je klaar gaat zitten om sterrensporen of de maan te fotograferen, moet je een maankaart bestuderen. Het beste maanlicht heb je wanneer het volle maan is of net een paar dagen ervoor of erna. Daarnaast werkt een heldere hemel het best. Dit kun je het beste even controleren door naar het weerbericht te kijken.

In principe kan je iedere camera gebruiken. Zelf raad ik de Lomo LC-Wide, groothoek voor de LC-A+, de groothoek voor de Diana, of eigenlijk iedere camera of lens met groothoek aanraden. Vergeet niet een fotorolletje in je camera te stoppen!

Je kan het beste een fotorolletje met een ISO waarde van 100 nemen.

Kies dus de goede dag met het perfecte weer om te fotograferen. Kies daarbij een locatie die jou geschikt lijkt. Zet je camera neer op de manier waarmee jij denkt het perfecte plaatje te kunnen schieten en zorg ervoor dat de camera in de bulb-modus staat. Druk de sluiterknop in en wacht… Het wachten gaat nog wel een tijdje duren dus ik raad aan een ontspanner te gebruiken voor goede foto’s.

De goede sluitertijden voor verschillende omstandigheden zijn:

Volle maan zonder wolken – ƒ8 – 90 seconden
Volle maan, gedeeltelijk bewolkt – ƒ8 – 180 seconden
Volle maan, bewolkt – ƒ8 – 270 seconden
Geen volle maan – ƒ8 – 120 Seconden

Deze instellingen gelden voor het werken met een fotorolletje met een ISO waarde van 100 nemen. Een langere sluitertijd bij het nemen van een foto van de maan zorgt ervoor dat je uiteindelijk een heel heldere vlek krijgt zonder details.

Voor het fotograferen van sterrensporen op een nacht zonder wolken aan de hemel, zul je een sluitertijd van minimaal 120 seconden moeten aanhouden. Doordat de aarde draait leg je met een langere sluitertijd de beweging van de sterren vast.

De gouden tip is eigenlijk: oefen en probeer verschillende dingen uit!

Nog een handige tip: Als je je foto’s laat ontwikkelen zal al snel gedacht worden dat je foto’s onderbelicht of helemaal niet belicht zijn. Vertel dan ook bij het inleveren van het rolletje wat je hebt gefotografeerd!

written by pvalyk on 2011-11-08 #gear #tutorials #art #night #sky #tutorial #stars #moon #photo #tipster
translated by marissa

More Interesting Articles