Baikove begraafplaats - Kievs necropolis

1

Misschien een beetje vreemd om op vakantie een begraafplaats te bezoeken, maar na twee dagen de drukte van Kiev te hebben meegemaakt, een dagtour naar Chernobyl en Prypjat en veel overenthousiaste mensen die ons maar wodka bleven aanbieden hadden s0y en ik behoefte aan wat stilte. En deze momumentale begraafplaats gaf ons wat we nodig hadden, en meer.

Credits: s0y

Vlak voordat we naar Oekraïne vertrokken kreeg ik nog een mailtje van mijn vader met dat het crematorium in Kiev interessant moest zijn qua architectuur. Aangezien we vantevoren een beetje vergeten waren dat er in Kiev ook nog van alles te zien was namen we deze tip ter harte en besloten we op zondagochtend vanuit ons hostel naar de begraafplaats te wandelen.

Credits: pinkpix

De weg omhoog langs de muren van de begraafplaats was al indrukwekkend. Af en toe hadden we de kans een blik naar binnen te werpen en het enige wat we konden zien waren graven en begroeiing. Het leek alsof het oudste deel van de begraafplaats bijna vergeten was, net als het schattige oude Lada’tje dat verloren aan de kant stond.

Het crematorium zelf is een bizar stukje communistische futurische architectuur te midden van het moderne stuk van de begraafplaats. Op een heuvel in de zon liggen tot in de puntjes verzorgde graven. Wat een contrast met het oudere deel.

Credits: s0y

Het oudste deel van Baikove stamt uit 1833, en dat is te zien. De ingang is een statige poort en sommige graven zien eruit alsof er al 100 jaar niemand meer naar heeft omgekeken. Obelisken zijn afgebroken, grafstenen compleet overwoekerd door planten en de meeste zerken zijn scheefgezakt. En hoe vindt iemand hier ooit zijn weg? Er zijn amper paden, alle graven staan kriskras door elkaar.
Maar schijn bedriegt. Als we iets verder lopen door de wirwar van graven staan ook hier orthodoxe vrouwtjes, compleet met hoofddoek, onkruid te wieden. Sommige graven zijn voorzien van bloemen, terwijl het volgende omhekte stukje weer verstopt zit achter de spinrag.

Misschien een vreemde plek om te bezoeken, maar wel heel mooi.

Credits: pinkpix

written by pinkpix on 2011-11-08 #places #monument #kiev #location #necropolis #crematorium #sovjet #orthodox #begraafplaats #locatie #escape-from-the-city #art-and-culture #oekraine #baikove #communistisch #katholiek #luthers

More Interesting Articles