Brand Lab by Foam Lab

Foam viert dit jaar haar tienjarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan heeft Foam onder de naam What’s Next een project opgezet dat onderzoek doet naar de toekomst van de fotografie.

Voor The Future of the Photography Museum heeft Foam vier gastcuratoren uit het internationale culturele veld uitgenodigd om elk vanuit hun eigen visie invulling te geven. Het resultaat is een intrigerende tentoonstelling met vier uitgesproken, soms zelfs provocatieve presentaties. De gastcuratoren zijn Lauren Cornell (New Museum, NY), Jefferson Hack (Dazed & Confused, Londen), Erik Kessels (KesselsKramer, Amsterdam) en Alison Nordström (George Eastman House, NY).

Brand Lab
Tijdens de opening wordt er in de bovenzaal van Foam een nieuw product gelanceerd: de Foam Mok. Na musea als het Rijksmuseum, het Guggenheim en het Louvre besloot Foam Lab ook een eigen mok te introduceren, voor vier weken lang.

Met de mok als het ultieme souvenir gaat Foam Lab in op het onderwerp ‘museum als merk’. In een tijd waarin musea steeds meer cultureel moeten ondernemen stelt Foam Lab tijdens The Future of the Photography Museum de vraag: hoe ver kan het merk Foam gaan? In hoeverre mag/kan/wil een museum zichzelf ‘verkopen’? Om deze vraag op scherp te stellen worden bezoekers aan de tentoonstelling op de derde verdieping ondergedompeld in het merk Foam.

Museum van de toekomst
Een museum heeft vele facetten; tentoonstellingen, evenementen en natuurlijk een winkel. Wellicht dat in het ‘Museum van de Toekomst’ de winkel centraler komt te staan en verschillende producten aan zich bindt. De vraag is wel: blijft de geloofwaardigheid van een instelling als een museum gewaarborgd als deze zich vercommercialiseert?

Brand Night
Foam Lab organiseert naast de tentoonstelling op 1 december de avond Brand Night waarop de bezoeker zelf aan de slag gaat. Op deze avond zal er een workshop plaatsvinden waar mensen hun eigen items meenemen om deze zelf te ‘branden’ door middel van borduurmachines, textielverf en meer. Zo bepaalt het publiek hoever het merk van een museum kan gaan en welke producten zij associëren met Foam.

written by mrmaart on 2011-10-28 #news #event #foam #amsterdam #foamlab #foam-lab #keizersgracht

More Interesting Articles