Een middag op luchthaven Tempelhof

Het voormalige vliegveld Tempelhof is vandaag de dag één van de leukste openbare parken van Berlijn. De geschiedenis van deze plek hangt aan elkaar van bijzondere gebeurtenissen, waardoor het een plek is die je niet mag missen als je Berlijn bezoekt.

Credits: vgzalez

De eerste vluchten van en naar Tempelhof vonden plaats in 1909. Desondanks werd het niet als een echte luchthaven gezien tot 1923. In 1927 werd de officiële passagiersterminal geopend. Een enorme uitbreiding in de jaren ’30 maakte het gebouw het grootste gebouw ter wereld tot de bouw van het Pentagon, decennia later.

Op 20 juni 1948 blokkeerde de Sovjet-Unie West-Berlijn, waardoor de mensen in West-Berlijn voor hun dagelijkse 4500 ton benodigdheden afhankelijk werden van een luchtbrug. Zes dagen na het begin van de blokkade werd de Berlijnse luchtbrug ingesteld. De geallieerden maakten twee nieuwe landingsbanen waardoor het mogelijk werd dat er iedere minuut een vliegtuig kon landen. De Berlijnse luchtbrug, die operatief was tot september 1949, wordt gezien als een van de grootste luchtvaartprestaties uit de geschiedenis. Het monument op de Platz der Luftbrücke, recht tegenover de passagiersterminal, is een blijvende herinnering hieraan.

Credits: vgzalez

Tussen het midden van de Jaren ’40 tot sluiting van de luchthaven hebben vele commerciële luchtvaartmaatschappijen (o.a. Lufthansa, British Airways, Pan Am en Air France) van het vliegveld gebruik gemaakt. Tot 1994 werd het vliegveld ook gebruikt als basis voor het Amerikaanse leger in Berlijn.

In 2007 besloot de federale rechtbank van Duitsland tot sluiting van de luchthaven. Dit besluit was de uitkomst van een proces dat in 1996 begonnen was toen lokale, regionale en landelijke autoriteiten er toe besloten al het luchtverkeer in Berlin-Brandenburg naar de internationale luchthaven Berlin-Schönefeld te leiden. Een niet-bindend referendum in 2008 bleek niet voldoende om de luchthaven open te houden, ondanks dat de meerderheid van de bevolking tegen sluiting stemde. Het vliegveld werd op 20 oktober 2008 definitief gesloten.

Credits: vgzalez

Sinds mei 2010 zijn de voormalige landingsbanen en grasvelden van de luchthaven geopend als een meer dan 120 hectare groot openbaar park midden in Berlijn. Er wordt nog gekeken naar bestemmingen voor de passagiersterminal, het is nog niet duidelijk wat daar in toekomst mee zal gebeuren.

Credits: vgzalez

Als je de kans krijgt, dompel jezelf dan onder in de wijdse, open en bijna oneindige ruimte om je heen. Het is een bijzonder gevoel van vrijheid waar skaters, kite riders en hardlopers dankbaar gebruik van maken. Maar het is ook een fijne plek om een boek te lezen, te relaxen met vrienden of naar één van de vele muzikanten die je daar vindt te luisteren.

Dit is één van mijn persoonlijke aanraders in Berlijn. Ik weet zeker dat je niet teleurgesteld zult zijn.

Credits: vgzalez

Meer informatie vind je op deze site

written by vgzalez on 2011-10-31 #places #park #location #tempelhof #flughafen #luchtvaart #berlijn #tempelhofer-park #thf #luchthaven #luchtbrug
translated by annik_a

More Interesting Articles