Holga 135 BC, gemaskerde koningin

3

Semi bij toeval gekocht, maar nu duidelijk één van mijn favorieten. Ik probeer haar zo vaak mogelijk mee te slepen. En heb je een niet te groot budget en wil je een nieuwe analoge camera kopen, dan zou ik Holga zeker overwegen.

Onder het motto “roze camera’s zijn de beste camera’s” kocht ik een tijd terug een roze Holga 135BC. Om eerlijk te zijn had ik geen idee wat ik kocht. Ik schoot al een paar jaar met m’n paarse Fisheye, maar ik wilde verder de lomowereld in duiken en mijn oog was gevallen op twee dames: Diana F+ en Holga. Blijkbaar waren dat de koninginnen van het Lomorijk, maar aangezien ik 0 verstand heb van fotografie was het moeilijk een keuze te maken tussen de twee. Ze waren allebei betaalbaar, en over beiden werd gezegd dat ze mooie dromerige foto’s maakten, wat ik graag wilde. Ik hou zo erg van dat heimwee-naar-vroeger-gevoel.

Ik begin nu pas te ontdekken hoe leuk je met de flitser kan spelen!

Uiteindelijk waren volgens mij praktische argumenten de beslissende factor. Ten eerste werkt Holga 135BC met 35mm film, wat toch wat makkelijker is om te krijgen en te laten ontwikkelen en relatief goedkoop. Ten tweede wilde ik (als ik voor Diana zou gaan) stiekem toch het voor mij onbetaalbare Deluxe pakket met alle lenzen en de instant back (een speciale achterkant voor op je Diana camera, zodat je er polaroidachtige foto’s mee kunt maken). Holga was wat eenvoudiger, makkelijker hoopte ik ook, en toen ik een roze variant vond met kleurenflits was ik 100% zeker dat ik haar wilde.

Dubbele exposure bij bewolking, 400 ASA

Ze bleek veel meer te zijn dan ik verwachtte. Naast het feit dat ze zo ontzettend praktisch is (de kleurenfilters voor de flitser zitten aan de flitser vast bijvoorbeeld, in tegenstelling tot de altijd verdwijnende gelfilters van mijn Diana flitser) is ze ook simpel in het gebruik. Zo kan je de sluitertijd zelf bepalen (bijvoorbeeld bij nachtshots) door de camera op ‘B’ te zetten (‘bulb mode’), en staat de ‘N’ voor normaal. Verder heb je 4 mogelijkheden om de afstand in te stellen en dus scherp te stellen: portret (dichtbij), kleine groep, grote groep of landschap (oneindig). Als laatste stel je haar in op ‘zonnig’ of ‘bewolkt’.

Lady grey B&W 400 ASA

Holga werkt goed met alle soorten film en weer, al is mijn favoriete film voor haar toch wel zwartwit film. En hoewel de meeste foto’s een sprookjesachtige zachtheid hebben, net als de camera met haar plastic lens zelf, zijn sommige foto’s opeens weer heel erg scherp, waardoor het volledige beeld in al haar diepte je raakt. Dat klinkt echt overdreven, maar ik kan het niet beter uitleggen. Probeer maar eens een paar keer hetzelfde shot te maken met veel diepte erin terwijl je Holga op andere afstanden instelt, misschien snap je me dan.

Bij bewolking, 200 ASA

Even kort en praktisch: de flitser is krachtig, handig in gebruik met haar hotshoe en piept niet zo irritant als die van de Diana (hoewel ook dat weer oldskool is). De camera heeft dan wel geen beveiliging tegen onbedoeld afdrukken, maar ik heb eigenlijk nooit onbedoelde dubbele exposures of lege foto’s: het lenskapje sluit goed af én klikt vast op de lens. Een hele verbetering als je kijkt naar de nogal loszittende lensdoppen van de Diana en Diana mini. Holga doet niet echt aan lichtlekken, is lichtgewicht, niet erg klein, maar compact genoeg om bewaard te worden in een knalroze etuitje.

De naam 135BC staat voor ‘black corners’. Deze variant van de Holga heeft namelijk een masker achter de lens zitten, wat er voor zorgt dat de focus van elke afbeelding duidelijk in het midden ligt. En ik vind dat het de dromerigheid ook ten goede komt.

Een zonnige avond met X-pro chrome 100 ASA

Het mooie aan Holga is dat zelfs mijn 4-jarige nichtje er foto’s mee kan maken (zodra ik binnenkom vraagt ze of ik mijn roze camera mee heb genomen), maar dat je steeds weer andere dingen uitvindt die nog nét je foto’s iets bijzonders meegeven.
Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd, omdat ik een chaoot ben en met 5 camera’s tegelijk speel en altijd blut ben, maar ook voor Holga kan je een hoop leuke accessoires kopen. Ik ga ervan uit dat ze zeker de moeite waard zijn.

Credits: pinkpix

In een andere review las ik de zin: deze camera moet je waarschijnlijk hebben, en ik denk dat ze daarmee de spijker op de kop slaat.

Als je meer wilt weten over Holga kan je even kijken op haar microsite.

De Holga 135BC geeft je foto’s een mysterieuze look. “BC” staat voor “Black Corner”, want dat is wat deze camera toevoegt aan je foto: geweldige schaduwachtige vignetten. Bekijk deze mysterieuze schoonheid in onze Shop!

written by pinkpix on 2011-10-19 #gear #review #color #mask #35mm-film #vignetting #black-corners #colour-flash #135bc #holga-135-bc #vignet #recensie #fotorolletje #kleurenflits #masker #vignetten #bent-corners #kleinbeeld #roze-camera

3 Comments

 1. marije
  marije ·

  Holga! <3 Ik heb de mijne schandalig verwaarloosd sinds ik een LC-A heb, maar ik ga 'r nu meteen weer in mijn tas stoppen!

 2. pretletterp
  pretletterp ·

  Ook ik twijfelde tussen de Holga en de Diana. Uiteindelijk ben ik voor de Diana deluxe set gegaan. Absoluut geen spijt van, maar ik wil zéker ook nog een Holga scoren. Prachtige effecten met de diepte! Vette foto ook van dat rare object bij het Kröller Möller ;)

 3. ayaros
  ayaros ·

  Waar heb jij je holga gekocht? Ik er nl ook 1 aanschaffen.

More Interesting Articles