Doe-het-zelf-project: je fotorol-busje als flits defuser gebruiken

1

Jullie weten allemaal dat fotografie een dure hobby kan zijn. Daarbij leert de economie van vandaag ons dat we eigenlijk allemaal de 3 R’s moeten koesteren. Reduce, Re-use en Recycle. Bij deze een simpel doe-het-zeflje met een busje van een fotorolletje.

Wat is een betere manier om de busjes van fotorolletjes te hergebruiken? Kleine side-note: ik ben een film fotografie liefhebber, discrimineer de digitale fotografie wereld niet en schiet happy met een SLR (singe lens reflex) camera).

Toen ik deze SLR kocht, ontdekte ik al gauw dat de ingebouwde flitser veel te fel was. Ik moest een diffuser gaan gebruiken om mijn foto’s niet iedere keer overbelicht te flitsen. Maar omdat mijn portemonnee me deze keer in de steek liet, moest ik zelf maar iets verzinnen. Eerst probeerde ik de flitssterkte te reduceren door mijn hand voor de flits te houden, maar dat leverde niet helemaal het resultaat op wat ik wilde. Dankzij Google ontdekte ik een foto van een camera met een fotorol-busje over de flitser heen. Waarna ik direct dacht: wat een goede manier voor een flits diffuser! Kunnen we meteen een beetje ‘film’ terug brengen in de wereld van de digitale fotografie ;).

Het busje is relatief ondoorzichtig en daarom de perfecte manier om het licht van je flits te reduceren.
Zo ben ik te werk gegaan:

Wat heb je nodig:

 • schaar
 • een wit fotorolbusje

Stappenplan:

 • Verwijder het dekseltje van het busje, en recycle hem in je plastic-recycle-afval.
 • Pak je schaar en knip het busje over de lengte een stukje in en maak een driehoek-opening aan de onderzijde van het busje.
 • Open nu de ingebouwde pop-up flitser van je SLR en plaats de zelfgemaakt diffuser over de flitser.
 • Voila! Je zelfgemaakte flits diffuser! Probeer hem ook uit met alle andere Lomography cameras met een flitser!

written by nicx on 2011-10-17 #gear #tutorials #diy #project #camera #lighting #tipster #canister #flash #quickie-tipster #diffuse #camera-modification #film-container

One Comment

 1. nike-liscaljet
  nike-liscaljet ·

  Ik kende dit trucje al wel, maar bedankt dat je het ook hier hebt beschreven. Ik heb er met de aanschaf van een nieuwe DSLR ook eentje gemaakt, lekker makkelijk en inderdaad goed hergebruik van je analoge filmhoesjes.
  Ik wil hierbij de tip geven om wel het dopje te bewaren en deze er weer op te zetten na het knipwerk. Dit zekert de diffuser iets meer aan je flitser en zorgt ervoor dat deze er niet af valt bij het kantelen van je camera.

More Interesting Articles