Spookachtige locaties: de Chernobyl Kerncentrale in Oekraïne

In 1986 ontplofte de kerncentrale van Chernobyl in Oekraine, en verspreidde daardoor radioactieve gassen over een groot stuk land. Deze ramp had invloed op meer dan een half miljoen arbeiders en hun families. Zouden de geesten van de doden op de loer liggen in de verlaten kerncentrale?

Foto van Denver Post

De kerncentrale van Chernobyl had in totaal 4 reactors die 1,000 MW aan kracht konden produceren. De ramp voltrok zich in 1986 toen een van de reactors ontplofte en de stoom radioactieve gassen in de lucht verspreidde. Maar 56 mensen stierven als direct gevolg van de ramp, zo werd medegedeeld. Er stierven echter 4000 of meer mensen als gevolg van de radioactieve straling. Rapporten geven aan dat het gevolg van de explosie vier keer erger is dan die van de atoombom in Hiroshima. Tot op de dag van vandaag wordt deze gebeurtenis beschouwd als de ergste kernramp in de wereldwijde geschiedenis.

Volodymyr Shashenok, een ingenieur bij de kerncentrale, beeld via Business Insider

Vlodymyr Shashenok (foto hierboven), was een van de slachtoffers. Hij stierf 5 uur na de explosie.

Tot op de dag van vandaag ervaren de mensen die in aanraking zijn gekomen met de radioactieve straling, nog steeds de gevolgen van de ramp. Zelfs de kinderen van de arbeiders die ermee in aanraking zijn gekomen hebben ernstige aandoeningen er aan over gehouden. Sommige werden, als gevolg van de stralingsvergiftiging van de ouders, geboren met geboorteafwijkingen.

Beelden via Denver Post here

De beelden hierboven laten mensen zien die worden gecheckt op het niveau van straling waaraan ze zijn blootgesteld. Het water, de productie en dieren worden ook gecheckt om veiligheidsredenen.

De mensen die in de omgeving van de kerncentrale woonden, werden meteen geevacueerd, waardoor het plaatsje een soort spookstad werd. Over Pripyat – een plaatsje dichtbij de kerncentrale – wordt gezegd dat er geesten rondspoken. Sommige ooggetuigen zeggen dat ze verschijningen of spookachtige schaduwen in de omgeving hebben gezien. Anderen hebben het gevoel bekeken te worden. Zijn dit de geesten van degenen die zijn overleden tijdens de ramp? We zullen het nooit weten.

Beeld via Denver Post here

Heb jij foto’s van spookachtige locaties of verhalen die je wilt delen? Check onze Verzoekjes om kans te maken op 10 piggy points!

written by jeanmendoza on 2011-10-08 #lifestyle #photos #power-plant #disaster #netherlands #nederland #dutch #holland #ukraine #nld #chernobyl #pripyat
translated by yaszel

More Interesting Articles