Foamlabbers als Lomo Amigos - #2 Erik

7 jonge fotografiefanaten samen in een creatief team – Foam Lab. Rosa heeft als eerste amigo de spits afgebeten. Nu is het tijd voor de volgende in de serie – meet Erik Kroes!

Erik Kroes

Naam – Erik Kroes
Stad - Rotterdam
Land - Nederland

Vertel de community een beetje over jezelf. Wat doe je in je vrije tijd en verdien je daar ook je brood mee?
Nou beste community. Ik ben een fotografieliefhebber in hart en nieren. Niet dat ik op mijn 2e al met een camera in mijn handen liep of zoiets dergelijks, maar fotografie heeft me eens nieuwsgierig gemaakt en mijn nieuwsgierigheid is nooit weg gegaan. Dat heeft onder andere geleid tot mijn studie fotografie. Ik studeer op dit moment af bij St. Joost in Breda. Daarnaast is er natuurlijk Foam Lab waar ik deel van ben samen met 6 andere enthousiaste jongelingen. Voor zo ver ik nog tijd over heb probeer ik ook mijn geld te verdienen met mijn camera en ik maak zo nu en dan een website.

Hoe ben je bij Foam lab terecht gekomen en wat is je indruk van deze ervaring tot nu toe?
Tijdens mijn stage vorig jaar in Zwitserland zag ik een vacature voorbij komen die vrij snel mijn aandacht trok. Ik heb toen de mazzel gehad dat ik via Skype mocht solliciteren. Sindsdien is het een constante wervelstorm geweest. Er is altijd wat te doen of te organiseren bij Foam Lab. Het ene project is nog niet opgestart of er lopen er al weer drie naast. Gelukkig werken we met een hele gezellige groep en is Foam een enorm inspirerende omgeving. Als je tot in de avond bent en dan tussen de exposities door naar huis loopt dan weet je weer dat het de moeite waard is.

Ben je al lang een lomograaf (of is dit helemaal nieuw voor je)?
Ik had er wel eens vast gehouden van een mede Foamlabber maar bezit er zelf geen. Normaal werk ik veel met mijn digitale camera om er vervolgens allerlei digitale fratsen mee uit te halen. Daarnaast heb ik ook wel een midden- en grootformaat camera maar daar is weinig lomo aan. Het was wel even wennen omdat normaal juist details zijn die bij mij de hoofdrol spelen. De Diana die me vergezelfde gaf juist het beste resultaat als ik mijn onderwerp knal in het midden zette.

Hoe ziet een normale dag in het leven Erik eruit?
Normaal is zo’n lastig woord. Eigenlijk kan het bij mij alle kanten op. Woensdag en donderdag ga ik vroeg mijn bed uit om de trein naar Amsterdam te pakken voor Foam Lab. Maandag en dinsdag reis ik af naar Breda voor mijn studie. Dan probeer ik ook nog mijn familie in Apeldoorn regelmatig te bezoeken en kan ik mijn vriendin in Deventer ook niet alleen laten. De rode draad is dus wel dat ik altijd onderweg ben. Een soort digitale nomade; met de laptop en camera in de tas voel ik me overal thuis.

Je maakt geweldige snapshots! Hoe doe je dat en wil je dit geheim met ons delen?
Met een lomo natuurlijk! Het belangrijkste met fotografie is vaak wel dat je moet weten wat je wilt overbrengen en dan even stil staat om na te denken hoe je dat gaat doen. Wat met een lomo vaak betekent: ga er dicht op zitten en zet het pontificaal in beeld!

Hoe vond je het om met Lomography camera’s te fotograferen en wat vonden je vrienden van je analoge camera’s en foto’s?
Zoals ik al zei was het wel even wennen maar dat wennen ging snel. Mijn Diana was licht, klein en zat vrijwel continu in mijn tas. Met de sprocket rocket kreeg ik alleen maar glimlachen van mensen!

Wat was je raarste, grappigste, of gewoon tofste fotografische/lomografische ervaring tijdens het fotograferen van deze serie?
Dat was denk ik wel tijdens de opening van Anton Corbijn’s expositie in Foam. Uit het raam hangen en dan die enorme rij mensen fotograferen die staan te wachten, dat was echt gaaf.

Rij mensen

Als je moest kiezen, wat is dan je favoriete foto van de selectie en waarom?
Het stelletje in het gras maakt me wel vrolijk. Een lekker analoog sfeertje in zowel het beeld als de situatie!

Stelletje in gras

Als je foto selectie een soundtrack moest krijgen, wat zou dat dan zijn? (3 liedjes & artiesten graag)
The Postal Service – Such Great Heights
Berlin Serengeti – The Hop
Vitalic – Pony Pt. 1

Wat staat er nog meer op je agenda voor de komende maanden? Is er nog iets waar je graag naar uit kijkt wat je met ons zou willen delen?
Met Foam Lab staat er altijd wat in de agenda. Zo is er vanaf 9 September weer een nieuwe expositie (Still/Life) die wij een eigen smaakje hebben gegeven met een speciale Paper Tour en toffe filmpjes van deelnemende fotografen. Daarnaast heb ik nog wat fotoprojecten op de plank liggen waar ik erg enthousiast over ben maar waar ik helaas nog niks over kan vertellen!

Wat is je advies voor toekomstige lomografen?
Neem je camera overal mee naar toe. Fotografeer met een doel. Wees kritisch maar blijf het vooral leuk vinden!

Voor meer informatie over Foam Lab check hun eigen website, LomoHome en volg ze via Facebook en Twitter.

Bekijk hier nog meer foto’s van Erik:

written by mrmaart on 2011-10-07 #people #foam #amigo #dianaf #amsterdam #netherlands #nederland #dutch #holland #lomoamigo #photography-museum-amsterdam #foamlab #sprocket-rocket #nld

More Interesting Articles