Naar Blijdorp met je fisheye

Op tien minuutjes lopen vanaf station Rotterdam Centraal (of tien minuutjes fietsen vanaf mijn huis) ligt Diergaarde Blijdorp. Voor mij is het een stukje jeugdsentiment, maar daarnaast is het ook één van de mooiste dierentuinen van Europa. De verblijven zijn ruim en groen, er zijn bijna geen hekken (vooral grachten) en de hoeveelheid beesten is enorm.

Tevreden prairiehondje

18 mei 1857 werd de Rotterdamsche Diergaarde opgericht, één van de oudste dierentuinen van Nederland. In de Tweede Wereldoorlog werd ook de Diergaarde getroffen bij het bombardement van Rotterdam. Veel dieren zijn toen omgekomen en een hoop ontsnapt. Zo zwommen de zeeleeuwen in de grachten van de stad. Op dat moment was men al bezig de dierentuin te verplaatsen naar de huidige locatie, waar flink wat ruimte was om uit te breiden.

Lekker op de fiets naar Blijdorp

De meeste mensen zullen Blijdorp vooral kennen door de vrij recente ontsnapping van Bokito, het gorillamannetje dat het niet meer pikte dat een vrouw hem maar bleef pesten. Hoewel het gorillaverblijf met de extra veiligheidsmaatregelen er niet mooier op is geworden, is het nog steeds ontzettend leuk om te bezoeken. De apen en mensapen hebben regelmatig jongen en zijn superactief.

De nieuwe speeltuin & HY-busje naast het gorillaverblijf, waar Bokito nog steeds heer en meester is

Hoewel je bij zonlicht mooiere foto’s kan maken, vooral met de Fisheye, is Blijdorp met wat herfstig weer ook heel leuk. Ten eerste is het dan een stuk rustiger, en ten tweede kan je al een hele dag ronddwalen in het Oceanium, waar je haaien en schildpadden van onderen kan bekijken en de pinguins onder je door zwemmen.

Ik loop eigenlijk meestal hetzelfde rondje. Ik kom aan bij de Oceaniumzijde, maar loop daar omheen, om drukte te vermijden. Vooral tussen 9-10u en 16-17 is het rustig binnen, dus ik bewaar het meestal voor het laatst. Of als het echt mooi weer is sla ik het helemaal over. Vervolgens loop je langs mijn favoriete foto-onderwerp, de prairiehondjes, het oude deel van Blijdorp binnen. Daar ga ik links langs de okapi’s (de allerleukste dieren op aarde!) Afrika in, waar ik wat ronddwaal tussen de giraffen en krokodillen, om via de vleermuizengrot te eindigen in Azië, bij de olifanten. En tussendoor is er natuurlijk altijd wel even tijd voor een ijsje of een kopje koffie.

Credits: pinkpix

Misschien vindt niet iedereen dierentuinen zo leuk als ik, maar ik denk dat het heel belangrijk is dat plekken zoals Diergaarde Blijdorp bestaan. Zoals veel dierentuinen doet Blijdorp veel aan educatie, mensen bewust maken van de natuur en proberen ze mee te helpen aan het behoud van diverse diersoorten door fokprogramma’s op te zetten. Op deze manier leren kinderen, maar ook volwassen, de natuur meer waarderen en beseffen ze wat er verloren gaat als we zo blijven leven als we nu doen.

written by pinkpix on 2011-10-10 #places #zoo #location #netherlands #fisheye #nederland #dutch #holland #rotterdam #blijdorp #dieren #nld #locatie #art-and-culture #diergaarde #dierentuin

More Interesting Articles