Film kan ook comazuipen

3

Nadat ik de tipster “Bedwelm je film” had gelezen en ik op mijn werk bij Naturalis (het natuurhistorisch museum in Leiden) bezig was met slangen in potten alcohol stoppen, bedacht ik dat ik die twee dingen prima kon combineren.

Credits: pinkpix

Op mijn werk gebruiken we 70% alcohol, dus ik begon met een koffiebekertje vullen met alcohol. Ik ben erg fan van film van de Hema, dus een slachtoffer voor mijn experiment was snel gevonden: Hema film, 400 ASA (bovendien vond ik het ook een beetje zonde een rolletje X-pro Chrome op te offeren).

Ik liet het rolletje tien minuten weken. Vreemd genoeg kleurde de alcohol daardoor roze; instant chemische reactie. Maar het paste wel goed bij mijn roze Holga.

Op vakantie in Frankrijk probeerde ik het rolletje in mijn camera te laden, om er vervolgens achter te komen dat de film compleet vastgeplakt zat in het rolletje. Pas na een worsteling met een tang en wat geweld lukte het om genoeg film eruit te trekken om in mijn Holga te stoppen. Ook doordraaien ging heel moeizaam, wat ook te zien is in de foto’s: er is heel veel overlap.

Credits: pinkpix

Ook het terugspoelen bleek onmogelijk: het hendeltje was compleet geblokkeerd. Gelukkig zijn de mensen bij de Hema snelservice heel lief en behulpzaam en hebben ze het rolletje in hun doka eruitgehaald en voor me ontwikkeld.
Toen ik het rolletje terugkreeg zag het er echt niet uit. Stug en gerimpeld en overal vlekken. Ik was bang dat echt alle foto’s mislukt zouden zijn. Ze hadden hem niet voor me geknipt, zodat ik zelf kon kijken wat de beste stukken waren. Superfijn. Uiteindelijk zijn maar een paar foto’s gelukt, maar het effect is wel bizar gaaf eigenlijk. Heel heftige vlekken, amper nog kleur en een vreemde vaagheid op sommige plekken.

Credits: pinkpix

Volgende keer dus iets beter drogen, korter laten weken en misschien een hoger percentage alcohol (dan droogt het ook beter). Maar die volgende keer komt er zeker!
Normaal is foto’s wegbrengen, ophalen en inscannen al een leuke verrassing, maar dit voelde echt als een spannend cadeautje!

written by pinkpix on 2011-10-10 #gear #tutorials #film #experiment #alcohol #tipster #netherlands #holga #nederland #dutch #holland #requested #nld #700 #snelle-tipster #doe-het-zelf #koken-met-film #schrijf-je-suf #hema-fotorolletje

3 Comments

 1. ceschot
  ceschot ·

  Die eerste foto is echt supervet! Ik heb net mijn rolletje 2,5 minuut verzopen in 96% en die ga ik denk ik in mijn Diana Mini doen. Ik ben benieuwd of 2,5 minuut lang genoeg was of misschien wel te lang...

 2. pinkpix
  pinkpix ·

  @ceschot En Emil, is het al een beetje gedroogd? Dit herfstweer is echt supermooi voor foto's!

 3. ceschot
  ceschot ·

  Ja, hij is gedroogd en het rolletje zit nu in mn Diana Mini! En hij is niet vast geplakt ofzo, dus ik kan gewoon zonder problemen door draaien! :D Ik ben benieuwd hoe de foto's gaan worden!

More Interesting Articles