Tips voor straatfotografie

Met straatfotografie leg je de alledaagse momenten vast van de mensen die we dagelijks passeren. Het is altijd interessant om te zien wat het resultaat is. Wil je je meer verdiepen in straatfotografie, lees dan onderstaande tips.

Credits: eyecon

Het idee van straatfotografie is om mensen in hun dagelijkse situatie vast te leggen. Soms is het beter om foto’s van mensen te maken als ze zich niet bewust zijn van je aanwezigheid, zodat je hun rauwe emoties vast kan leggen. Dit is waarom straatfotografie vaak gedaan wordt op de ‘guerrilla manier’, waarbij foto’s discreet, snel en zonder toestemming worden geschoten.

Hier zijn wat tips die je kunnen helpen met je straatfotografie:

Credits: renaishashin

Weet wat je wil doen
Omdat je foto’s maakt van mensen zonder dat ze het weten, is het het handigst als je weet wat je van plan bent voordat je de foto maakt. Je wilt misschien iets serieus, grappigs of extreems vastleggen. Als hetgeen dat je op de foto wilt zetten nogal gevoelig is, denk je soms wel twee keer na voordat je afdrukt. Echter, sommige van de beste foto’s zijn juist diegene die controversieel worden gevonden. Soms is het het beste om gewoon te schieten zonder na te denken!

Credits: rtmoratin

Kleed je als een toerist
Dit voor die situaties waarin je van plan bent te fotograferen op populaire toeristenlocaties. Je moet opgaan in de menigte zodat je niet opvalt, en mensen geen last van je hebben terwijl je aan straatfotografie doet. Kijk goed om je heen terwijl je tussen de toeristen loopt, en zoek interessante voorwerpen of mensen om vast te leggen.

Credits: bulletofmine

Neem iemand mee
Als je fotografeert op alledaagse plekken zoals straten, metrostations of steegjes, dan is het handig om een vriend mee te nemen die je helpt. Dit is één van de oudste technieken die er is. Bedenk wat je wilt fotograferen. Vraag je vriend naast dat voorwerp of die plek te gaan staan, maar zonder dat hij in beeld is. Door dit te doen, kan je meer spontane momenten vastleggen, omdat mensen niet verwachten dat de focus op hen ligt.

Credits: cheeso

Schiet vanuit de heup
Dit is een van de 10 Gouden Regels en bij straatfotografie is het een enorm voordeel als je deze techniek goed onder knie hebt. Foto’s maken zonder je ogen te gebruiken kan lastig zijn in het begin, maar je zult verbaasd zijn hoe geweldig foto’s eruit zien die gemaakt zijn vanuit een andere hoek. Misschien kan je het beste eerst een paar shots proberen, om uit te testen welke hoek het beste voor je werkt.

Credits: homer

Dit waren een paar tips om je te helpen met straatfotografie. Denk eraan, regels bestaan niet! Ga gewoon los met je eigen creativiteit. Als je eenmaal een beetje thuis bent hierin, zul je merken dat straatfotografie bijna verslavend is!

written by jeanmendoza on 2011-10-03 #gear #tutorials #kunst #tipster #netherlands #nederland #dutch #holland #fotografie #straat #guerrilla #nld #straatfotografie

More Interesting Articles