Falling for Fall: Huis Doorn

In Utrecht staat in het plaatsje Doorn een opmerkelijk kasteel dat de naam ‘Huis Doorn’ draagt. Mijn vriend is opgegroeid in deze omgeving en ik was er nog nooit geweest. In een van de eerste herfstdagen van dit jaar besloot hij me mee te nemen naar het landgoed Doorn.

Foto: PretletterP

Het huis Doorn begon ooit in 838 als een waterburcht. In de 14e eeuw werd het huis verwoest en pas rond 1350 is men begonnen met de opbouw van het huis. In 1536 werd het huis bestempeld als kasteel.

Foto: PretletterP

Een van de meest opmerkelijke asielzoekers van Nederland woonde in dit kasteel. Keizer Wilhelm II van Duitsland is in 1918 naar Nederland gevlucht. Na de 1e wereldoorlog is hij zijn land uitgejaagd en kwam hij in eerste instantie aan in Amerongen. Uiteindelijk heeft hij in 1919 huis Doorn betrokken en is hier blijven wonen tot zijn dood. Wilhelm wilde erg graag weer terug naar Duitsland, maar wegens de politieke omstandigheden, is dit nooit mogelijk geweest. Wilhelm stierf in Nederland en is hier, zoals hij wilde, in het mausoleum van Doorn bijgezet. De dood van Wilhelm, en het feit dat hij geen nazaten had, betekende het einde van de Duitse koninklijke familie.

Foto: PretletterP

In 1796 is de Engelse tuin aangelegd en juist dat gedeelte van het landgoed is zo ontzettend fijn om samen met je lief doorheen te wandelen! Er zijn heel veel mooie groene lappen grond en er staan her en der prachtige beelden verspreid. Van adelaars, het nationale dier van Duitsland tot de kleine zeemeermin. De beelden lenen zich goed voor een heerlijke hoeveelheid foto’s (ik denk met een lens in plaats van met mijn hersenen).

Foto’s: PretletterP

Mijn favoriete sculptuur in de tuin is echter geen beeld. Aan het begin van de tuin staan een paard en wagen die gemaakt zijn van bomen die in een bepaalde vorm groeien. Ik heb denk ik wel 30 minuten staan kijken hiernaar, zo mooi is het. Het paard lijkt elk moment weg te kunnen rennen en het is verwonderlijk om te bedenken hoe dit ‘beeld’ in toom gehouden moet worden als het verder groeit.

Foto’s: PretletterP

written by pretletterp on 2011-09-27 #places #castle #romance #location #september #nl #netherlands #nederland #dutch #utrecht #emperor #requested #nld #art-and-culture #kasteel #romantisch #verzocht #falling-for-fall #huis-doorn #keizer #wilhelm-ii #willem-ii

More Interesting Articles