Diana Instant Back+ in Tibet: meer dan alleen polaroids

1

Afgelopen zomer reisde ik naar de Himalaya in Tibet, gewapend met zes camera’s, op zoek naar verlichting en geweldige lomografie mogelijkheden. Maar de foto’s die ik het mooist vind zijn niet degene die ik heb genomen, maar die ik weg heb gegeven.

Credits: ihave2pillows

Vorig jaar ben ik naar het Burning Man festival geweest. Naast de kostuums, de woestijn kunst en de toffe feesten, was het idee van het weggeven een van de dingen die ik het mooist vond. Het is fantastisch om al die vrijgevigheid te zien. Al moet ik toegeven; een beetje geforceerd voelde het wel, helemaal de woestijn in rijden om superaardig te zijn tegen een groep middenklassers die ik helemaal niet kende.

In 2011 besloot ik iets te doen dat wat authentieker was. Dus toen mijn zus me Facebookte en voorstelde om samen naar Tibet te reizen greep ik mijn kans!

Ondanks de regionale instabiliteit, problemen met visa en verplichte 24/7 gidsen voor buitenlanders, zijn er ieder jaar duizenden toeristen die naar Tibet gaan, allemaal druk in de weer met hun dure camera’s.

Credits: ihave2pillows

Voor ons leverden kinderen en nomaden die hoog in de bergen leven gouden fotomomenten op; het laatste beetje onschuld op deze aarde. Amerikanen betalen $30.000 om mee te gaan op fotografietours hier. Maar de Tibetanen zelf?
Door de globalisatie liggen er Hershey chocolaatjes in de schappen van de dure supermarkten in Lhasa, maar op de uitgestrekte Tibetaanse hoogvlakten, 5000 meter boven zeeniveau, zijn ze afhankelijk van yak mest. De meeste Tibetanen strijden tegen de Chinese bezetting, armoede, de elementen en de opwarming van de aarde. Ze leven in armoede en hebben nooit een camera gehad, laat staan dat ze foto’s hebben van zichzelf of hun dierbaren hebben.

Dus daar was ik dan, na 55 uur met de Qingzang railway te hebben gereisd en daarna nog eens drie dagen met een jeep. Daar, hoog in de Himalaya bij een gletsjer, zwaaide ik met mijn Qing Hua Diana F+ en Instant Back+ en gaf ik al mijn polaroids weg.

Sommige Afrikaanse stammen geloven dat camera’s de ziel stelen en daarom had ik in de eerste instantie mijn twijfels of de Tibetanen wel warm zouden lopen voor dit idee. Maar binnen no time was ik omringd door kinderen en duwden ook de volwassenen zichzelf naar voren. Er vormde zich spontaan een rij mensen, ik hoefde niet eens uit te leggen wat ik aan het doen was.

Zoals elke toerist die een derde wereld land bezoekt meemaakt, zwermden er al snel een hoop straat kinderen en verkopers om me heen. Maar in plaats van me souvenirs op te dringen of om kleingeld te vragen, wilden ze dat ik een polaroid van ze maakte .Misschien was het wel hun eerste echte portret. Een beetje hectisch werd het op het uitzichtpunt, ik moest echt moeite doen om terug in de jeep te komen en de deur dicht te doen zonder kleine, vieze vingertjes daarbij af te hakken. Daar kreeg ik ook mijn eerste aanval van hoogteziekte. En daardoor vergat ik ook om mijn eigen foto te nemen met de Himalaya op de achtergrond waardoor ik moest stoppen om hem alsnog te nemen.

Credits: ihave2pillows

Toen ik die middag een vader zag die blij zijn zoons foto veilig wegstopte en een moeder naar me toe kwam en haar 1 jarige voor me neer zette, wist ik dat de polaroids meer waren dan polaroids. Op de een of andere manier had het de mensen diep geraakt. De hele ervaring heeft lomografie een nieuwe betekenis voor me gegeven.

Dankjewel Lomography. Dankjewel Diana Instant Back. Dankjewel Fuji Instax.

Ik heb geen van deze portretten gehouden. Sommige kinderen lieten me niet eens zie hoe hun foto’s er uit zagen, bang dat ik ze weer af zou pakken. De foto hieronder is de enige die ik heb, maar dankzij mij zijn er vast vele LomoWalls ontstaan op de Mount Everest. Het warme gevoel? Ik denk dat dat me nog heel lang bijblijft.

De volgende keer als je gaat reizen, neem dan niet alleen foto’s, maar geef ze ook eens weg.

Credits: ihave2pillows

Met de Diana Instant Back+ zijn je dromerige Diana foto’s in één keer klaar! Koppel de Diana Instant Back+ aan je Diana+ camera en stop er Fuji Instax Mini film in voor instant fotografische bevrediging! Koop nu je eigen Diana Instant Back+!

written by ihave2pillows on 2011-10-03 #lifestyle #tibet #fuji-instax-mini #china #polaroid #polaroids #netherlands #nederland #dutch #diana-instant-back #holland #berg #himalayas #nld #portretten #reizen #kinderen #openbaring #armoede #avontuur
translated by lucide

One Comment

  1. ihave2pillows
    ihave2pillows ·

    dank u :)

More Interesting Articles