Acht gemakkelijke, maar vooral supertoffe beginnerstips!

1

Iedereen die al een tijdje op de Lomography website rondstruint, zal inmiddels bekend zijn met deze acht verschillende tips waarmee je geweldige resultaten kunt behalen. Dus dit artikel is vooral bedoelt voor alle lomo-beginners! (Hiermee wil ik niet zeggen dat ik een expert ben, maar het leek me handig om een paar leuke tips voor de beginnende lomograaf op een rijtje te zetten.)

Ik weet als geen ander hoe het is om te experimenteren met fotorolletjes en foto’s en dat je dan niet het resultaat bereikt wat je voor ogen had. Iets wat alles behalve leuk is en wat ook nog eens veel geld en tijd kost. Als je nou op een gemakkelijke manier bijzondere resultaten wil behalen en niet teveel wil riskeren, volg dan de volgende tips die nooit fout zullen gaan (bij mij dan tenminste).

1# Je onderwerp verdubbelen:

Credits: nadinadu

Ik vind het maken van foto’s die meerdere keren belicht zijn erg lastig. Het is moeilijk om de compositie goed te krijgen en het is nog moeilijker om het resultaat te behalen wat je van tevoren bedacht hebt. Toch is er een manier waarop je foto gegarandeerd slaagt. Kies een onderwerp. Maak de foto maar draai het rolletje niet door! Kies een andere hoek of positie. Maak nog een foto en voila! (Een andere populaire methode is spiegelen. Deze heb ik zelf nog niet zoveel uitgeprobeerd, maar maak een foto en hou de camera op z’n kop en maak dan nog een foto. Je krijgt een soort van reflectie-effect als resultaat!)

2# Ondergronds:

Credits: nadinadu

Ga onder grond! Zoals bijvoorbeeld in de metro! Toffe belichting: groen, blauw en geel en veel beweging!

3# Je hand in de lucht:

Credits: nadinadu

Dit is één van mijn favoriete trucjes. Je houdt je hand richting te zon zodat je hand hem bedekt (je kunt er ook voor kiezen om een paar zonnestralen tussen je vingers door te laten glippen). Hierdoor zal je hand donker uitvallen en het detail van de foto zal je verbazen. Draai het rolletje weer niet door maar neem nog een foto van iets wat je leuk lijkt, zoals bloemen, een patroon of een persoon. De hand zal gevuld worden met wat je als tweede hebt gefotografeerd. Je kan natuurlijk ook een keer iets anders dan een hand voor de zon fotograferen.

4# Dromen in de lucht:

Credits: nadinadu

Simpel, schattig en natuurlijk. Waarom ook niet? Richt je camera op de lucht en kijk wat er voorbij komt. Bomen? bloemen? misschien wel een vogel? Je kan vaak al een leuk resultaat behalen door eens naar boven te kijken. Misschien wel kale bomen die laten zien dat het herfst is of juist veel bloemen die weer laten zien dat het lente is. Wie weet tref je wel een hele donkere lucht of juist een mooie, wit wolkendek.

5# Scherp versus wazig

Credits: nadinadu

Zie je de wazige achtergrond? Zelf vind ik het altijd erg mooi wanneer er een groot contrast tussen scherpe en wazige gedeelten van de foto te zien is. Bij sommige foto’s is het duidelijker dan de ander, maar zo zorg je voor het door mij genoemde effect: zorg dat je erg dichtbij of maximaal een paar meter van je onderwerp afstaat. Maar niet te ver weg want dan is het effect niet te zien! Zorg ervoor dat je scherpstelt op je onderwerp en wacht tot er iets beweegt in de achtergrond.. Als dat gebeurt, gelijk vastleggen! Het werkt vaak goed bij de eerder genoemde ondergrondse foto’s, maar ga lekker experimenteren en probeer nog meer foto’s op deze manier te maken. Ik weet zeker dat ze erg tof worden!

6# Spiegel/lift:

Credits: nadinadu

Dit is een echte klassieker. Iedereen maakt deze foto’s en je hebt het waarschijnlijk zelf ook al gedaan voordat je deze tip las. Eerst de normale spiegelfoto. Spiegels zijn geweldig om mee te experimenteren, zeker wanneer je er meer dan één voor handen hebt. Zelf heb ik dit nog niet geprobeerd, maar je kan te gekke effecten creëren door met meerdere spiegels in één shot te werken. Probeer eens de spiegels allemaal een andere kant op te richten. Je kunt bijvoorbeeld ook een foto van iemands achterkant maken terwijl diegene in de spiegel kijkt. Probeer eens de achterkant onscherp en het gezicht scherp te krijgen. Of misschien een mooi portret! De lift is hiervoor een goede plek. Vaak zorgt het licht in een lift ook voor een mooi effect.

7# Kom dichtbij:

Credits: nadinadu

Kom dichtbij! Dat is eigenlijk de hele tip. Natuurlijk weer niet te dichtbij, of je je moet toevallig een macrolens hebben!

8# Light painting/graffiti:

Credits: nadinadu

Ik heb deze nog maar één keer uitgeprobeerd en hier ook maar één foto van gemaakt. Maar hij is gelukt! Het enige wat je moet doen is zorgen dat je in een donkere ruimte bent. Ik heb zelf een zaklamp geprobeerd maar je kan alles wat licht geeft eigenlijk wel gebruiken. Zorg dat je camera op de bulbstand staat (niet alle camera’s hebben die optie!). In bulbstand wordt de foto belicht zo lang als je de sluiter ingedrukt houdt. Druk dus de sluiter in, een paar seconden of minuten, dat maakt niet uit. Teken of schrijf iets met het lichtje in de lucht. En dat is het! Maar wees creatiever dan ik was! Ik hoop dat je ziet wat ik geschreven hebt. Er staat ‘London’!

9# Huh, is er ook een negende tip?

Maar zeker! Hij is alleen ook de lastigste. Maar ik vind het de beste tip! Het klinkt niet moeilijk en misschien is hij voor jou ook niet zo moeilijk.. Maar ik doe erg zuinig met mijn fotorolletje en ik wil geen stukje van mijn fotorolletje verspillen. Ik plan dus alles en fotografeer nooit zomaar wat. Daarom wil ik jullie meegeven: denk niet na! fotografeer er op los! en geniet ervan!

Veel plezier met deze tips. Ik hoop dat ze je zullen helpen. Geniet en deel de Lomoliefde!

written by nadinadu on 2011-09-19 #gear #tutorials #sky #tips #mirror #underground #elevator #hand #mx #light-painting #close #tipster #focus #lift #easy #netherlands #nederland #dutch #holland #newbie #beginner #licht #spiegel #nld #gemakkelijk #schilderingen #dichtbij

More Interesting Articles