Maak gebruik van het gouden uur!

Het zogenaamde gouden uur is het uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang. Veel fotografen maken handig gebruik van dit magische uur voor de fantastische belichting die over de horizon spreidt. Leer hoe je gebruik kunt maken van het gouden uur!

Credits: boredbone

Belichting is een belangrijk aspect van fotografie. Alleen het licht al kan de stemming van de foto veranderen. Zonder de juiste belichting zouden je foto’s anders kunnen worden dan je verwachtte. Een goede manier om fantastische foto’s met natuurlijk licht te maken is door gebruik te maken van het gouden uur.

Tijdens het gouden uur is het zonlicht diffuus, waardoor harde schaduwen worden geëlimineerd. Tijdens het gouden uur schieten is het best voor panoramische- of buitenshoots. Er zijn ook tijden waarop verschillende tonen aan de hemel verschijnen, en dit is geweldig voor experimentele foto’s. Als je foto’s wil maken van roze, paarse of oranje luchten, kan je het beste een gokje wagen tijdens het gouden uur.

Credits: itsdebraanne

Hier zijn een paar tips voor foto’s schieten in het gouden uur:

Check je lokale tijd
Het gouden uur duurt niet erg lang, dus je kan maar beter goed voorbereid zijn. Zoek de lokale tijd voor zonsopkomst en -ondergang. Zorg ook dat er geen regen of onweer op komst is, want dan heb je weinig aan het gouden uur.

Credits: bravebird

Wees vroeg op locatie
Onthoud dat je een aantal minuten of zelfs een uur voor het gouden uur op locatie aankomt. Het gouden uur duurt niet een volledig uur en het is het beste om alvast een idee te hebben van de onderwerpen die je wil vastleggen, zodat wanneer het gouden uur begint, je alleen nog maar hoeft te klikken!

Credits: satvika

Gebruik een statief
Voor dit soort fotosessies is het goed om een statief te gebruiken om de levendige kleuren vast te leggen.

Credits: apophisv

Blijf klikken
Tijdens het gouden uur zijn de kleuren die je zal zien niet constant. Als je film ontwikkeld is, zul je zien dat er tussen de foto’s drastische veranderingen in het licht zijn. Daarom is het goed om te blijven schieten zodat je uiteindelijk verschillende gouden kiekjes hebt.

Hier zijn een paar voorbeelden van fantastische foto’s van het gouden uur die gemaakt zijn door onze community:

Credits: shoujoai, maya_newman, vicuna, gnarlyleech, reneg88, springeth, u-t-e & anelfandhiszippo

Nog een tip: als je fellere en levendigere kleuren op je foto’s wil, gebruik de Lomography Slide Film !

De nieuwe Lomography X-Pro Slide 35mm film is
gemaakt van de originele Agfa RSX 200 emulsie. Als je gestoorde kleuren, groot contrast en krankzinnige verzadiging wil, is dit de film voor jou. Bekijk onze selectie van Lomografie films hier.

written by jeanmendoza on 2011-09-19 #gear #tutorials #sunset #sunrise #lighting #photography #tipster #natural-light #netherlands #nederland #dutch #nederlands #golden-hour #nld
translated by keos-sophie

More Interesting Articles