Adox chs art water film? (NL)

Credits: untangleart

Waar gaat dit nou over Adox film met water?
Ik kwam er een keer achter toen mijn vingers nat waren. Dat de emulsie laag van de Adox CHS ART serie afwasbaar is. Door dat ik mijn vinger afdrukken er in zag. Niet dat dit gelijk gebeurt. Maar als je het even laat weken wordt het zacht. En lijkt het een beetje als waterverf en geeft het een blauw paarsige tint af.

Dus ik ging me af vragen wat gebeurt als je dat over de gehelen film doet en daarna belicht. Zodat heb ik gedaan en dit was resultaat als je het niet te drastisch doet. Want wat je in weze doet is het deels af wassen van de emulsie laag waardoor het een anderen belichting vast legt

Dus hoe doe je dit nou pressies?
Nou het is vrij simpel als je al een beetje gewent ben om in het donker te werken. Omdat je al zelf red scale film maakt of ontwikkeld of iets in die richting. Het enige waar je voor hoeft te zorgen is dat je een Adox CHS ART film hebt. En deze in het donker uit te rollen. En deze daarna met een natte kwast plaatselijk nat te maken. En vervolgens de film op te laten drogen en terug te rollen.

Credits: untangleart

Verschillende resultaten die te verkrijgen zijn.
Je kan denken aan verschilden manier waar op je het water aan brengt. Zoals je met vinger of het gebruik van verschillende soorten kwatsen en zo voorts.
Daarbij kan het hoeveelheid water ook een heel ander resultaat geven. Al raad ik je aan om niet te veel te doen.
Plus het volledig of stof droog laten drogen van de film. Voordat je het weer terug rolt in de op zijn spoel of 135 cassette. Geeft ook anderen resultaten dit komt omdat de emulsie laag dan deels aan de achterzijde gaat plakken op het papier.
En een stof vrije ruimten of juist erg stoffig geeft ook een andere look
Maar er zijn vast nog meer manieren om te experimenteren.

Credits: untangleart

Wat je nodig hebt
- Adox Chs Art film
In hoeverre dat ik het getest heb is deze techniek alleen mogelijk met Adox Chs Art film of dit nou met 25 50 of 100 asa is maakt niet uit. Net zo goed dat je zelf kan kiezen voor 135 120 formaat film.

- Water en penseel/kwast of je vinger
Ik zelf gebruik hiervoor vaak een ColorAll Refill brush dit is een penseel met een water in de steel. Maar een bakje water een één kwast werkt natuurlijk ook. En met je vinger kan je leuke vinger print effecten geven. Al moet ik wel zegen dat ik niet een idee heb of het een heel erg gezond is om te doen.

- Een donkeren kamer of een changing bag
Omdat je de film uit moet rollen om te kunnen bewerken met water is dit verstandig dit in donkere ruimten te doen. Maar voor de genen die dat niet hebben zijn er altijd nog verwissel zakken te koop. Het lijkt een beetje op een T shirt. Maar daar in kan je terwijl je zelf in het licht zit. Met je film werken zonder dat je bang hoeft te zijn dat er licht op valt.

- Schroevendraaier of schaar (niet vereist maar makkelijk met 135 film)
Als je een plat kop schroevendraaier pakt of een dichte schaar kan je de film makkelijker terug draaien. Of je moet een camera hebben staan in je donkeren ruimten. Waarin je hem makkelijk terug kan winden. Al moet ik zegen dat ik je dit in dit geval niet zo aanraadt. Dit is omdat de film nog nat kan zijn. En daardoor een blauw paarsige verf laag af kan geven.

- Extra 120 spoel (handig bij 120 film)
Waneer je een 120 film uit rolt kan je met probleem zitten dat het lastig is om hem goed terug te rollen. Omdat de film maar aan een kant aan het papier vast geplakt zit. En dit is aan de begin zijde van de film. dus wat ik vaak doe is eerst de film op te rollen aan de start kant. En daarna als hij heelmala op de spoel zit terug op de 2e spoel. Waarbij je op let wanner de film te voorschijn komt en deze dan netjes me op rollen.

tips
Je kan altijd eerst een beetje proberen op de leader van een 135 film. Om te kijken hoe het reageert . Of gewoon het eerste stukje film. Wat anders toch belicht word tijdens het laden van de film in een 135 film camera.

En wees niet te drastisch met het water gebruik. Anders was je op plaatsen de laag er kompleet af. Of je maakt de contrasten gewoon weg te hoog

Credits: untangleart

Link naar foto film fabriek dit is bij mij weten de enigste Nederlandse winkel die deze film verkoopt

written by untangleart on 2012-09-17