Mijn 2e Lomo camera Lubitel 166 b

Credits: toffefotograaf

Naast me “rode monster” Holga 120 CFN heb ik natuurlijk ook nog mijn andere Lomo camera de Lubitel 166 B.
Het Russische Lomo produceerde onder de naam Lubitel verschillende (medium formaat) twee-oog-spiegelreflexcamera’s.

Credits: toffefotograaf

Vaak worden de Lubitels aanzien voor “speelgoed”-camera’s, voornamelijk door hun lage prijs, hun constructie uit bakeliet en later andere kunststoffen, en hun soms, in het begin, minder goede afwerking. Nochtans gebruiken Lubitels rolfilm (type 120), hebben ze volledig glazen lenzen en kunnen ze sluitertijden aan tussen “Bulb” (manueel oneindig) tot 1/250. Diafragma waarden laten f/4.5 tot f/22 toe. Deze karakteristieken liggen dichter bij die van amateur twee-oog-camera’s uit de jaren ‘50 dan bij die van speelgoed- of wegwerpcamera’s. Goede resultaten zijn mogelijk, maar, zoals bij elke lens uit drie elementen, zijn ze bij de standaarden, die vandaag de dag gehanteerd worden, onscherp aan de randen bij grotere diafragma waarden.
Lubitel camera’s worden vaak gebruikt door kunstfotografen of door liefhebbers die goedkoop willen kennismaken met middenformaatcamera’s.

Credits: toffefotograaf

De twee-oog van de russen heb ik op marktplaats gekocht voor € 25 Hier mee kan ik wel scherp stellen via een soort loep aan de boven kant. Je kan de sluitersnelheid en het diafragma instellen .En voor zelfportretten is er zelfontspanner van 10 sec .

Credits: toffefotograaf

Het instellen van de sluitertijd en diafragma ging via me Nikon of maar een beetje op de gok. Tegenwoordig heb ik ook een lichtmetertje . Eigenlijk ging het altijd op de gok .
Samen met Fritz de Blitz is het een mooi duo .

written by toffefotograaf on 2013-04-02