This is your last chance to pre-order your Petzval Lens and get the special aperture plates included for free! With estimated delivery in August (or even sooner), don’t miss out on securing your picture perfect portrait lens!

Have an account? Login | New to Lomography? Register | Lab | Current Site:

’s Werelds eerste compactcamera met flits: Konica C35 EF

De Konica C35 EF was ’s werelds eerste compactcamera met ingebouwde flitser. In de jaren 70 was het een van de favoriete camera’s van Andy Warhol en nu, 35 jaar later, is het mijn lievelings.

De Konica C35 EF, die in Japan de bijnaam Pikkari kreeg, was de eerste kleinbeeldcompactcamera met ingebouwde flitser. De C in de naam staat voor ‘compact’, de 35 voor ‘35 mm’ en de EF voor ‘elektronische flits’. Andy Warhol gebruikte de camera om kiekjes te schieten op vernissages, premières, wilde nachten in Studio 54 en dito afterparty’s in The Factory. “Ik houd van deze nieuwe, kleine, automatische kleinbeeldcamera’s zoals de Minox en Konica,” zei Warhol. Kennelijk hield hij zo van Konica, dat hij er drie had.

Andy Warhol en zijn Konica C35 EF

De Konica C35 EF werd in 1975 op de markt gebracht voor een adviesprijs van 249,95 gulden. Twee jaar later werd er een tweede versie uitgebracht, met hetzelfde modelnummer en slechts minieme aanpassingen. De scherpstelsymbolen op de ring rond de lens stonden in een kadertje – persoonlijk vind ik die op het eerste model stijlvoller, maar dat is een kwestie van smaak – en in plaats van zwart en chroom, was de knop van de pop-up-flitser nu oranje. Het nieuwe model kreeg een derde sluitertijd van 1/250; de vorige had alleen 1/60 en 1/125. Nieuw was een zelfontspanner, die bediend met een hendeltje naast de lens.

Ik ben in het bezit van beide versies. De eerste kocht ik op Marktplaats voor 3 euro. De camera functioneerde prima, aldus de verkoper, maar dat bleek niet te gelden voor de flitser. Nadat ik de corrosie in het batterijcompartiment had schoongemaakt, werkte de flitser wel. Maar omdat er ook mechanisch iets mis was, bleef de flitser continu opladen, waardoor de batterijen razendsnel leegraakten. De enige manier om de flitser uit te zetten, was door de batterijen eruit te halen. Als je dat na elke foto moet doen, is het nogal een gedoe. Sindsdien staat de camera op een plank stof te verzamelen.

De tweede versie kocht ik ook op Marktplaats, voor 10 euro. Met hetzelfde euvel: batterijcorrosie. Nadat ik het batterijklepje van de ene in de andere camera had gezet, werkte alles prima, inclusief de flitser. De camera is als nieuw, alsof hij maar zelden gebruikt is, en kwam compleet met UV-filter, lensdop, draagriem, leren paraattas en meertalige en Nederlandse gebruiksaanwijzingen. Zo ongeveer alles is gemaakt van metaal en met 400 gram is de camera daardoor tamelijk zwaar, maar ook robuust. Hij ziet er lekker retro uit met dat grote oranje ‘C35’ onder het ouderwetse Konica-logo.

Het testrolletje werd geschoten op het verjaardagsfeestje van Flo, die behalve striptekenaar toevallig ook Lomo Amigo is. De flits is nogal fel, misschien een beetje té fel, zodat de feestgangers minutenlang verblind bleven nadat ze op de foto waren gezet. In plaats van de originele 1,35V kwikbatterij voor de lichtmeter, die inmiddels verboden is, gebruikte ik een 1,45V zink-luchtknoopcel – waarschijnlijk veroorzaakt dat de overbelichting. Terwijl ik druk aan het socializen was, schoten vrienden de meeste foto’s. Ik vergat ze echter te vertellen dat dit een zonefocuscamera is, waardoor veel foto’s onscherp werden. Toch vind ik dat ze leuk uitgepakt hebben.

Deze winter nam ik mijn Pikkari mee op een werkreis naar Korea. Veel tijd om te fotograferen had ik niet, maar ik schoot wel wat plaatjes bij de grote paleizen en een tentoonstelling van de Britse beeldhouwer Anish Kapoor in het Leeum Museum. Geschoten op een rol Fuji Sensia 100, verlopen in 2006, werden ze magenta en dromerig – Seoul gezien door een roze bril.

De Konica C35 EF is gemakkelijk te bedienen: scherpstellen, richten en schieten. De lens maakt heldere en scherpe foto’s, die een fijn vintage-gevoel hebben – of zoals de advertentie uit 1977 omschreef: Niet vreemd dat mensen zeggen: “Alleen al de lens is de prijs waard.” Totdat zich iets anders aandient, is dit mijn favoriete camera. Net zoals Andy.

Specificaties

 • Lens: Hexanon 38mm, f/2.8
 • Filmgevoeligheid: 25-400 ASA/ISO, handmatig in te stellen
 • Automatische belichting middels CdS-lichtmeter
 • Sluitertijden: 1/60, 1/125 (en 1/250 op de tweede versie)
 • Scherpstelafstand: 1 meter tot oneindig
 • Handmatig inleggen, doordraaien en terugdraaien van de film
 • Ingebouwde pop-upflitser, oplaadtijd: 5 tot 7 seconden
 • Zelfontspanner op de tweede versie
 • Voeding: 1,35V kwikknoopcel voor de lichtmeter, 2 AA-batterijen voor de flitser

written by sandergroen

2 comments

 1. marije

  marije

  Tof stuk en een fijn cameraatje, lijkt me. Ik ben meteen op jacht gegaan naar een eigen exemplaar en heb er één via Marktplaats weten te scoren, ben benieuwd!

  over 1 year ago · report as spam
 2. sandergroen

  sandergroen

  @marije: Thanks! :) Ja, ze komen regelmatig voorbij op Marktplaats, meer dan een paar euro hoeft het niet te kosten.

  over 1 year ago · report as spam

Read this article in another language

This is the original article written in: Nederlands. It is also available in: English.