Have an account? Login | New to Lomography? Register | Lab | Current Site:

Zooitje ongeregeld op de Fotografica beurs in Nieuwegein

Op 18 november mochten we weer: de Fotografica beurs in Nieuwegein. 6000m2 aan analoge cameraporno. Reden genoeg voor een nieuwe Lomo meet-up met een groepje lomografen (lees: zooitje ongeregeld met camera’s om onze nek). Op zoek naar el cheapo deals en prachtige (camera)verhalen.

Zondagmorgen 18 november, half 11. Joers, pretletterp, mrmaart, roolpaap en marije verzamelden bij Utrecht Centraal, om daar de bus te pakken naar Homebox Nieuwegein. saskiaboer zat ook in de bus, met hetzelfde doel als wij. En in de korte rij bij de ingang sloot the one and only kamiraze bij ons aan. Voor hem hadden we nog een speciale verrassing meegenomen uit Amsterdam – de gloednieuwe Belair x 6-12!

Ogen dicht en handjes op Niels, en zijn mond viel open van verbazing. Hij pakte de camera en begon er grondig – als een echte doorgewinterde lomograaf – naar te kijken. Ondertussen in de rij bij de kassa trok deze te vette panorama camera ook de aandacht bij andere omstanders. De meneer op de foto hieronder vroeg nieuwsgierig hoe de ‘bellow’ open gaat. Niels zei zonder na te denken: “Roep zijn naam en hij gaat open”. Niets was minder waar, want de bellow kwam precies op dat moment naar buiten. Je had die vent moeten zien kijken…

Foto van mrmaart

Na een korte rij en 4 euri aftikken stonden we binnen in de Homebox – overal rijen en rijen en en rijen van tafels vol met camera’s. Alle merken en decennia door elkaar heen: jaren dertig, veertig, vijftig, zestig, helemaal tot aan eind jaren 90. Dan hebben we het nog niet gehad over de flitsers, filters, film, lenzen, hoesjes en al het andere moois wat er uitgestald lag. We keken onze ogen uit.

We hadden onze jas nog niet opgehangen of mrmaart en joers hadden al beet. Stoffig verscholen onder een tafel stond een doos met daarin maar liefst 80 rollen expired X-pro chrome diafilm. Voor 20 euri. Ja, je leest het goed. Hatsikidee, dat was 40 rollen de neus; de eerste buit was binnen.

Die doos lag onder de tafel, links van dat ambulance-mannetje.

Hierna begon het speurwerk pas echt. Sommige van ons waren specifiek op zoek naar één camera, terwijl de ander gewoon eens keek wat er nou allemaal te halen viel. Daarnaast had of hoorde je de meest fantastische gesprekken, zoals een man uit Middelburg die in de afgelopen jaren zijn Leica cameraverzameling van 1600 (!!!) stuks van de hand had gedaan omdat zijn huis letterlijk uitpuilde. En natuurlijk ouderwets rondsnuffelen, camera’s testen en vergelijkend warenonderzoek doen.

Petra scoorde een prachtige Cosina CX in originele verpakking met gemotoriseerd doordraai-voetstukje en bijbehorende flitser. Kijk hoe blij!

Joeri had een SpaceShipEnterprise 110 SLR gescoord voor een tientje.

Ruim 2 uur later verzamelden we bij de broodjeshoek voor lunch. De broodjes warme worst waren prima te nassen, maar die koffie….blegh. Hij smaakte alsof hij al 30 jaar lang analoog op het fornuis van je oma had lopen pruttelen, en daar mocht je dan 2,5 euro voor aftikken. Deze kleine teleurstelling daargelaten, waren we allemaal zeer tevreden over onze buit.

…en in de trein naar huis natuurlijk meteen de nieuwe gescoorde stash uitproberen.

Foto van joers

Wil je ook eens verdrinken in een giga aanbod van analoog spul? Of ben je op zoek naar de beste deals op goede camera’s of net dat ene batterijtje voor je Rollei 35 s uit 1977 dat al jaren niet meer gemaakt wordt? Of lijkt het je gewoon leuk om lekker rond te snuffelen en met een tas vol vette gear huiswaarts keren? Ga dan de volgende keer mee! Op zondag 10 maart 2013 staat er weer een editie gepland. Voor meer info klik je hier. Wij zijn er in ieder geval volgend jaar weer bij! See you there?

Foto van mrmaart

written by joers

9 comments

 1. playstoppause

  playstoppause

  I'm in. hier wil ik zeker wel bij zijn. dan kan ik mijn film collectie weer uitbreiden met prachtige emulsies!

  about 2 years ago · report as spam
 2. maaikel

  maaikel

  Ik wil ik ook zeker een keer heen!

  about 2 years ago · report as spam
 3. maaikel

  maaikel

  Ik wil ik ook zeker een keer heen!

  about 2 years ago · report as spam
 4. mrmaart

  mrmaart

  ok leuk! op 10 maart bestormen we de hal met nóg meer lomografen :)

  about 2 years ago · report as spam
 5. pfvandenbroek

  pfvandenbroek

  Een mooi dagje gemist zo te lezen. Dus 10 maart in de herkansing;-)

  about 2 years ago · report as spam
 6. stratski

  stratski

  Het gaat druk worden in maart! :)

  about 2 years ago · report as spam
 7. mrmaart

  mrmaart

  gezellig!

  about 2 years ago · report as spam
 8. krisriem

  krisriem

  Ik zou ook wel mee willen! :)
  about 2 years ago · report as spam
 9. toffefotograaf

  toffefotograaf

  Ik zou zeker mee willen anders ga ik met me maatje

  about 2 years ago · report as spam

Read this article in another language

This is the original article written in: Nederlands. It is also available in: English.