Black_friday_en
Have an account? Login | New to Lomography? Register | Lab | Current Site:

Doel, een stervend polderdorp

Doel is een klein rustig dorpje aan de oevers van de Schelde. Althans, dat was het tot enkele jaren geleden. Na een lange strijd is dit historische polderdorp bezweken onder de druk van de naburige Antwerpse haven. Nu is het een verlaten dorp, in bezit genomen door krakers, en volledig bedekt met graffiti. Je kan hier eenzaam door de straten dwalen en geen levende ziel tegenkomen... De perfecte locatie voor een Solo Photowalk!

Doel was een rustig, historisch dorpje in het Oost-Vlaamse Waasland, gelegen aan de oevers van de Schelde. De aanwezigheid van de naburige Antwerpse haven heeft uiteindelijk geleid tot de ondergang van dit authentieke polderdorp.

De oude kerk, het enige ongeschonden gebouw in het dorp.

In het centrum vind je nog enkele oude historische gebouwen, waaronder de kerk en de historische windmolen uit 1611.

Ooit was dit dorp gelegen in een agrarische omgeving. Maar als je nu om je heen kijkt zie je links de kerncentrale, en helemaal rondom de steeds dichterbij komende havenbedrijven.

Zoals vaak het geval is met economisch belangrijke locaties, is ook de haven van Antwerpen steeds groter geworden. Jaren geleden verleende de Belgische regering toestemming om nog verder uit te breiden en kende nieuw grondgebied toe aan de haven. Alles wat in de weg stond moest wijken, met inbegrip van Doel.

Bewoners werden gedwongen hun huizen te verkopen en het dorp te verlaten. Na een jarenlange strijd zwichtten de meesten uiteindelijk onder de druk. De enkelen die achterbleven werden door de oproerpolitie onder dwang uitgezet. Vandaag de dag ziet dit eens zo lieflijke polderdorp er uit als een oorlogsgebied.

Hoewel de Antwerpse haven zijn slag thuishaalde, de volledige onteigening van Doel, is de geplande uitbreiding er nooit gekomen. Nadat alle inwoners waren verdreven werden enkele huizen neergehaald en werd het dorp verlaten en gedeeltelijk verwoest achtergelaten. Zo werd het de perfecte habitat voor twee groepen van expats: krakers en graffitikunstenaars.

Kleurrijke graffiti heeft het hele dorp overgenomen en bekleedt zowat elke muur. De graffitikunstenaars zijn er in geslaagd weer wat kleur te geven aan dit gebroken dorp. Hoewel het nog steeds triest is om door de desolate straten te lopen, het is wel een geweldige lomo-locatie.

Hopelijk komt men ooit terug op deze jammerlijke beslissing, en krijgen we ons geliefde dorp terug!

written by sandravo

4 comments

 1. sandravo

  sandravo

  @roellaarschot Er hangt inderdaad een hele vreemde sfeer in dit soort verlaten plaatsen, die soms mooie beelden kan opleveren. Niemand weet hoe lang Doel nog overeind zal blijven, maar als je binnenkort in de buurt van Antwerpen bent moet je zeker een ommetje maken langs Doel. Met de wagen ben je op 10 minuten daar. Fijn dat je het leuk vond! :-)

  over 1 year ago · report as spam
 2. 4br0k3n3rr0r

  4br0k3n3rr0r

  Doel lijkt me geweldig, ben dol op spookdorpen. Ik wil ook een keer naar Dadiland :)

  over 1 year ago · report as spam
 3. sandravo

  sandravo

  @Roellaarschot @4br0k3n3rr0r - jullie hebben me nieuwsgierig gemaakt! Als het weer deze week goed blijft trek erop uit richting Ieper en flanders fields. Dadizele ligt daar niet zo ver vandaan... :-)

  over 1 year ago · report as spam
 4. sandravo

  sandravo

  @roellaarschot Aaarrghh, te laat! Dat bespaart me een trip naar Dadipark... En Groningen is me toch net iets te ver! Bedankt voor de info ;-)

  over 1 year ago · report as spam

Where is this?

Nearby popular photos – see more

Nearby LomoLocations