Community_cup_july_2014
0 : 5

Monday 12:00 CET to Tuesday 12:00 CET – Build 5 LomoWalls which represent your love for analogue – Reward: 5 Piggies

0 : 1

Tuesday 12:00 CET to Wednesday 12:00 CET – Write a blog entry about why you love analogue photography – Reward: 5 Piggies

0 : 50

Wednesday 12:00 CET to Thursday 12:00 CET – Upload 50 Photos - Reward: 5 Piggies

0 : 1

Thursday 12:00 CET to Sunday 21:00 CET – Who do you think will win the huge climax to the football fiesta in Brazil? Take a lucky strike and make your guess in our magazine article - Reward: 10 Piggies

Have an account? Login | New to Lomography? Register | Lab | Current Site:

Saul Leiter - de man die de regels aan zijn laars lapte

Begin december ben ik naar de expositie van het werk van Saul Leiter geweest in het Joods Historisch Museum te Amsterdam. Een ENORME aanrader voor iedereen die van straatfotografie houdt, graag terug in de tijd gaat naar het New York in de jaren '40, '50 en '60 óf voor hen die inspiratie op willen doen! Na mij meer te hebben verdiept herken ik de lomograaf in Saul Leiter heel erg. Hij had namelijk, zoals de 10e regel van Lomography ons leert, schijt aan de regels.

Foto gebruikt met toestemming van Pierre Belhassen

Saul Leiter werd geboren in 1923 en zou eigenlijk, net als zijn vader, Rabijn worden. Maar Saul had, naast interesse in het geloof, eigenlijk nog veel meer interesse in kunst. Zo gebeurde het dat hij als kunstschilder aan de slag ging. He? Ja, deze magnifieke straat fotograaf is eigenlijk begonnen met kwasten, en dat deed hij ook op een verdomd vernieuwende en mooie manier!

Zijn vriend en mentor Richard Pousette-Dart – ook een abstract schilder – raadde Saul aan eens te kijken naar die ‘nieuwerwetse’ camera’s waarmee je leuke kiekjes kon schieten. Een Leica die met 35mm rollen schoot, daar begon het voor Saul allemaal mee. Al snel schoot hij rol na rol vol van het straatbeeld in New York. In het begin nog in zwart wit, maar later ook in kleur.

Dat schieten in kleur had nog wat voeten in de aarde. Fotografie was (en is?) als kunstvorm sowieso het ondergeschoven kindje en Saul kreeg altijd al veel commentaar, dat hij zich beter bezig kon houden met échte kunst in plaats van die kiekjes.

In de jaren ’50 / ’60 werd er nog wat gegrinnikt om fotografen die in kleur schoten. Als je in zwart wit schoot, dan kon het nog nét vond de gevestigde orde, maar ordinaire kleurenprintjes?! Neeeeeee, dat kon je als kunstenaar toch niet maken?!

Kleurenfoto’s zijn voor de massa. De reclamebureaus en de glossies, niet voor de echte kunstenaars. Saul dacht daar anders over en heeft later in zijn carrière ook een uitstap gemaakt in de mode fotografie. Zijn kennis en kunde op het gebied van fotografie, veelal opgedaan door trial en error tijdens het vastleggen van New York, heeft hij gecombineerd met grote modebladen als Elle en Vogue. Gewoon om te laten zien dat ook commercieel werk kunst kan zijn.

Zelf was ik heel erg onder de indruk van zijn foto’s. Niet alleen omdat het prachtige beelden zijn van klassieke dames en deftige heren, maar ook omdat hij het ‘vreemd’ inkaderen van foto’s niet schuwt. Een beeld dat wazig geschoten is door een regenachtig raam of een foto die door midden gehakt wordt doordat er een parasol in de weg staat geeft aan dat soms juist een ‘imperfect’ beeld perfect kan zijn.

Mijn persoonlijke favoriet? Dat is een simpele foto waar ik heerlijk verhalen bij kan verzinnen. Met name die voet, bijna onopvallend in beeld rechts, die doet het hem voor mij.

‘Train’ – Saul Leiter

De Expositie van Saul Leiters’ werk is nog tot 4 maart 2012 te zien in het Joods Historisch Museum te Amsterdam. Naast zijn foto’s is er ook een selectie van zijn schilder en tekenwerk te zien.

Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam
Website: www.jhm.nl

Tot slot nog mijn dank aan Pierre Belhassen. Een top fotograaf die toestemming heeft gegeven om het prachtige zwart wit portret van Saul Leiter aan het begin van dit artikel te gebruiken.

written by pretletterp

1 comment

  1. bbijlhout

    bbijlhout

    Absoluut een aanrader!

    over 2 years ago · report as spam

Where is this?

Nearby popular photos – see more

Nearby LomoLocations