La Sardina DIY Amigo: LINGDUM

โลโม่รุ่นเก๋าของเมืองไทย มีผลงานหลากหลายด้านทั้งเป็นเจ้าของและ Creative Director ที่ SWERB.tv บริษัททำ Visual Art / Motion Graphic, อาจารย์สอนที่คณะ Digital Art ม.รังสิต, DJ ตาม event ต่างๆ และเป็นคนไทยที่สะสมกล้อง LOMO LC-A ไว้มากที่สุด ลองมาดูงานออกแบบกล้อง La Sardina ที่สนุกและมีสีสันของเค้ากันบ้างดีกว่า

 • เล่าเรื่องคุณให้พวกเราฟังหน่อยได้ไหม
  - ชื่อมนต์ ชื่อเล่นชื่อนำ้มนต์ครับ คุณตาตั้งให้ ตอนนี้ก็อายุ 30 ปีครับ เกิดที่กรุงเทพนี้แหละครับ ที่ผ่านมาทำมาหลายอย่างมากครับ จบ ป.ตรี วารสารศารสตร์ จบ ป.โท Academy Of Art University ตอนนี้ก็กลายเป็นอาจารย์สอนที่นี่มา 3 ปีแล้วครับ เป็นการสอน Online Education สาขาวิชา MFA Motion Graphic Design

เคยคิดจะอยู่ที่ San Francisco ถาวร แต่งงานแล้วและว่าจะเป็น Citizen ไปเลย แต่กลับมาช่วยบ้านเมืองดีกว่า ก็กำลังจะคิดทำโรงเรียนสอนในรูปแบบที่เอาไปใช้จริงๆ ในโลกของความเป็นจริงได้สักที แล้วก็เปิด บริษัท Motion Graphics “SWERB” เล็กๆ เปิดมา 2 ปีกว่าแล้วครับ ก็ฝาก links เอาไว้ให้ดูกันก่อนนะครับ ถ้าสนใจชีวิต เจอกันก็ถามได้ครับ เขียนในนี้ไม่น่าจะจบ

ติดตามความเคลื่อนไหวได้ที่
- www.lingdum.com
- www.swerb.tv
- vimeo.com/swerb
- www.facebook.com/reallingdum
- www.facebook.com/swerb.tv

ผลงาน: SWERB on the beach
 • คุณบอกเราเกี่ยวกับแรงบันดาลใจเบื้องหลังผลงาน La Sardina DIY ของคุณให้เราฟังหน่อยได้ไหม
  - ผมมีลาย Pattern ที่ชอบวาดเล่นๆ ชื่อว่า SWERB (ก็คือชื่อของบริษัทผมนี้แหละครับ) เป็นชื่อที่ไม่มีความหมายอะไรเลย แค่ลายที่วาดมันให้ความรู้สึกออกเสียงแบบนั้น เป็นลายที่วาดไปได้เรื่อย ยุกหยิกเพลินๆ ครับ และก็จะเปลี่ยนรูปร่างเป็นคำก็ได้ รูปคน รูปสิ่งของต่างๆก็ได้ เหมือนว่ามัน “สเวิร์บ สเวิร์บ” ไปเรื่อยๆ อ่ะครับ และเป็นคนชอบทะเล ชอบสีฟ้า ความรู้สึกและสีในงานชิ้นนี้เลยออกมาเป็นแนวทะเลๆ นิดหน่อยครับ
 • คุณใช้เทคนิคอะไรในการตกแต่ง La Sardina DIY ตัวนี้
  - ก็วาดสดๆ ตอนแรกว่าจะร่าง แต่ร่างไปก็เท่านั้น เลยวาดไปเรื่อยตามอารมณ์ความรู้สึกและก็ตามพื้นผิวครับ พยายามแกะออกมาทุกส่วนเพื่อหาทางทำอะไรกับทุกๆชิ้น ผมเป็นคนชอบเก็บ detail เล็กๆน้อยๆครับ

สีที่ใช้ก็เป็นสีดำ ทอง permanent pen ส่วนสีส้มกับสีนำ้เงินบางจุดเป็นสี Sprey พิเศษ ซึ่งจริงๆใช้พ่นกับไฟรถแต่ง คือความสวยของมันโปร่งแสงบนพลาสติกใส แต่ถ้าเป็นพื้นผิวทึบเวลามันแห้งส่วนที่เป็นขอบหรือมีสีตกค้างหนาๆ จะเข็มกว่าส่วนที่บางครับ ทำให้พื้นผิวดูมีความหลากหลาย เหมือนเทคนิค weathering เวลาทำพลาสติกโมเดลให้ดูมีนำ้หนักคล้ายๆเหล็ก ออก vintage หน่อยๆ เหมือนมีการใช้งานมาแล้ว

 • ถ้าคุณมี La Sardina DIY Edition อีกตัวหนึ่ง คุณจะวาดอะไรที่ต่างออกไปจากนี้ไหม คุณจะวาดอย่างไร แล้วคุณจะใช้อะไรวาด
  - อยากวาดลาย Pattern แบบเดิม Concept เดิม แต่บนกล้องรุ่นอื่นมากกว่าครับ เป็น Series น่าจะสนุกดีครับ
 • มีคำแนะนำสำหรับคนที่ยังไม่รู้ว่าจะเริ่มต้นกับงานของตัวเองอย่างไรดีบ้างไหม
  - หลายๆคนคิดว่าการศึกษางานของคนอื่นๆ หรือยิ่งดูมากยิ่งได้มากมันไม่จริงเสมอไปนะครับ อันที่จริงแล้วมันจะทำให้เราฟุ้งซ่านและสับสนในตัวเองมากกว่าด้วยซำ้ครับ คือเราจะกลายเป็นทำอะไรก็ไม่สวย ไม่เห็นเหมือนอย่างคนโน้นคนนี้เลยไปหมด ซึ่งจริงๆแล้ว มนุษย์แต่ละคนจะมีลายมือของตัวเองที่ให้ตายยังไงก็ไม่มีทางทำงานออกมาซำ้กันได้ครับ

เราต้องมีสติ มีความมั่นใจ ลงมือเริ่มแรกมันไม่สวยทันทีหรอกครับ ต้องมีการพัฒนา ปรับแก้ไปเรื่อย เราวาดวันนี้สวยชอบ นอนหนึ่งตื่นมาดูใหม่มันไม่สวยหรือ สามารถทำให้สวยขึ้นไปอีกได้ก็มี ต้องให้เวลากับความคิดตัวเองด้วย พักผ่อนสายตาและประสาทการรับรู้บ่อยๆจะช่วยได้มากครับ เมื่อเราฝึกและไม่ยอมแพ้ สิ่งที่ถนัด สิ่งที่คนมองปั๊บแล้วพูดว่า “ไอ้นี่มันงานของ…นิ” มันจะมาเอง และโดยมากเราจะไม่ค่อยรู้ตัว เราจะรู้สึกคลุมเครือแต่อย่าเพิ่งไปเปลี่ยนมัน เพราะจริงๆแล้วบางทีลายมือของคุณในการรับรู้ของคนอื่นมันชัดเจนมากครับว่าเป็นคุณคนเดียวเท่านั้นที่ทำแบบนี้

 • ถ้ากล้องของคุณที่ออกแบบมานี้ สามารถนำเอาเพลงมาใช้ประกอบได้ 3 เพลง คุณจะเลือกเพลงอะไร
  - Similan – Armchair
  - Balearic Blue – Blank & Jones
  - Loneliness Feat. BoBo – Blank & Jones
 • คุณคิดว่าคุณจะทำอะไรต่อไปอีก มีอะไรที่น่าสนใจที่คุณอยากจะเล่าสู่กันฟังบ้างไหม
  - คิดว่าจะทำโรงเรียนเล็กๆ สอนสิ่งที่ขาดหายไปจากสังคม โดยเฉพาะการออกแบบครับ อยากให้เด็กสมัยใหม่มีวินัย มีความขยันในการทำงานกว่านี้ ผมเคยสอนในไทยครับ วิธีการของการให้ความรู้ของบ้านเรายังไม่ดีครับ เพราะเหตุหลายๆอย่าง และมันเก่าแก่เกินไป ทุกวันนี้สังคมแข็งกับความรวดเร็วมากครับ speed กับ timing ที่ถูกต้องเป็นสิ่งที่เปลี่ยนทุกอย่าง และทั้งให้และทำลายโอกาสในเวลาเดียวกัน ผมเชื่อว่าถ้าความตั้งใจมี จับทางถูก เชื่อมโยง หาจังหวะดีๆในการที่จะเข้าถึงความคิดของคนๆหนึ่งได้ จะทำให้คนที่เรียนรับสิ่งที่เราต้องการได้ง่ายขึ้นครับ
ผลงานที่ผ่านมาของมนต์

La Sardina DIY Edition จะทำให้คุณสามารถมีกล้อง La Sardina ในแบบของคุณเองได้! ใส่ความเป็นศิลปินของคุณเข้าไปในงาน แล้วตกแต่งให้อลังการตามใจชอบ ต้องขอบคุณชิ้นส่วนต่างๆ ที่สามารถถอดออกมาได้ พร้อมกับหมึกพิเศษที่ทำให้วาดลงบนกล้อง เพื่อให้คุณปลดปล่อยจินตนาการของคุณให้โลดเล่นไปบน La Sardina DIY มันไม่มีอะไรจะสนุกไปมากกว่านี้แล้วล่ะ!

written by kokakoo on 2012-12-15 in #people #lomoamigos #lingdum #diy #analogue-photography #la-sardina #35mm-films #films #art #analogue-cameras #fashion

More Interesting Articles

 • Design Studio La Boca Customizes the La Sardina

  written by mariemcnaan on 2014-07-07 in #people #lomoamigos
  Design Studio La Boca Customizes the La Sardina

  Acidulated and saturated colors, perspective and geometric effects, and retrofuturistic vision make up the hallucinating world of London-based design studio La Boca. Its creative director, Scot Bendall, is a Lomographer. He accepted the challenge to play around with and customize a La Sardina DIY. See his La Sardina creation and illustrations after the jump.

  1
 • Art Hunter Sardinas x MGMT Design

  written by mindofmyra on 2014-09-20 in #people #lomoamigos
  Art Hunter Sardinas x MGMT Design

  We asked some of New York’s hottest designers to lend their talent in designing some of our La Sardina DIY cameras, and we are very excited to share with you the work of Olivia and Alicia of MGMT Design. MGMT Design is a graphic design studio based in Brooklyn. The studio handles quirky data visualization projects from different methods of time travel and how to kill a wild pig.

 • LomoAmigo: Russell Darling

  written by hannah_brown on 2015-03-18 in #people #lomoamigos
  LomoAmigo: Russell Darling

  Russell Darling is one of our Lomography UK regulars. He is a big part of our community of film fanatics and regularly joins our workshops and events. In this interview, we asked him about his experience shooting with the Lomo LC-A 120, as well as his work as visual effects practitioner for films such as "Star Wars," "Twilight," and "Godzilla."

 • Shop News

  Summer Inspired Camera at 20% off

  Summer Inspired Camera at 20% off

  The brazilian summer inspired camera is now at 20% off! You can now celebrate life in full color and treasure every culture in a snap! This summer is no exception; make sure you’re prepared to capture all the sporty action with the Fisheye No.2 Brazilian Summer Camera!

 • March Frenzy: Tottenham Takes Over the V&A

  written by vanfrancis on 2015-01-07 in #lifestyle
  March Frenzy: Tottenham Takes Over the V&A

  I went to the Victoria & Albert Museum's Friday Late, an event that takes place every last Friday evening of the month. For March 2014, the London borough of Tottenham was invited to curate an evening of creativity. There were a number of events that went on ranging from music and art to fashion and film. Accompanied by my LC-A+ and Fisheye No. 2, here are my highlights of that evening in photographs.

 • James Wright's So It Goes x Sri Lanka Photo Diary (Part II)

  written by Julien Matabuena on 2015-04-07 in #world #locations
  James Wright's So It Goes x Sri Lanka Photo Diary (Part II)

  In December last year James Wright, editor and creative director of So It Goes Magazine, went on a two-week trip to Sri Lanka, "a place so long on our bucket list, but up until then, as yet unvisited," he writes on the first of his three-part photo diary. Herein is the second part of his series that chronicles his adventures, highlighted by a selection of breathtaking images of the Sri Lankan countryside and the locals, among many other images, captured with his trusty photographic companions: the Leica MP, Lomo LC-A+, and an assortment of films including the LomoChrome Purple.

  1
 • Budapest Tour with LomoAmigo Ah! Kosmos

  written by nural on 2014-07-28 in #people #lomoamigos
  Budapest Tour with LomoAmigo Ah! Kosmos

  This month's LomoAmigo from Turkey is Ah! Kosmos AKA Başak Günak. She took the La Sardina with her when she went to perform in Punkurika Festival in Budapest, along with her Lomo LC-A. We had a nice chat with Başak about her La Sardina adventures, before her Ah! Kosmos "über" performance with Övünç Dan ve Gizem Aksu at the Lomography Embassy Store Istanbul.

 • Shop News

  LCA-120 Film Bundle

  LCA-120 Film Bundle

  Shoot more with LC-A 120 without breaking your budget! The Phoblographer Editor’s Choice Award Winner now comes with a 120 format film at 15% off!

 • Ekeupratama is our LomoHome of the Day!

  written by Eunice Abique on 2015-04-18 in #world #news
  Ekeupratama is our LomoHome of the Day!

  From everyone here in Lomography, congratulations to ekeupratama for winning Home of the Day!

  2
 • Photo of the Day by feurstein

  written by Eunice Abique on 2015-04-18 in #world #news
  Photo of the Day by feurstein

  It was definitely a busy day for this humble stand. A steady stream of people passed by looking for fresh fruits to buy.

 • Color-Kissed Photos of People Clowning Around with Diana F+

  written by Kwyn Kenaz Aquino on 2015-04-18 in #gear #lifestyle
  Color-Kissed Photos of People Clowning Around with Diana F+

  Diana F+ lets you frolic without fuss. It is handy, dandy and always ready to party. Just ask these color-happy Lomographers.

 • Shop News

  Lubitel & film bundle

  Lubitel & film bundle

  This beautiful camera features such ability to let users choose and switch between 35mm or 120 formats! Shoot more, save more! Get this Lubitel camera and get 15% discounts with Lomography Films!

 • Quentin Tarantino's Low-Angle Shots

  written by Kwyn Kenaz Aquino on 2015-04-18 in #people
  Quentin Tarantino's Low-Angle Shots

  Our grandparents taught us never to stoop down to the level of bad people, but Quentin Tarantino begs to differ. This video shows us how a shot from below can create a strange intimacy with perplexing characters.

 • Meet our LomoGuru: ihave2pillows

  written by Eunice Abique on 2015-04-18 in #people #lifestyle
  Meet our LomoGuru: ihave2pillows

  Ed Choi regards Lomography as one of the best things that happened to him. In this interview, the latest member to join the roster of LomoGurus talks about how cross processing slide films sparked a great friendship, taking instant photos in Himalayas, and creating the perfect double exposure photograph.

  1
 • Derek Woods' 365 Days of Lomography Recap - February 14-28

  written by Julien Matabuena on 2015-04-18 in #people #news
  Derek Woods' 365 Days of Lomography Recap - February 14-28

  This latest update on Derek Woods' 365 Days of Lomography project covers the latter half of February and wraps up his two-month adventure with the LC-A. Dive in!